Türk Uzmanlardan 4 Hastalıklı Gen Tespiti

gen

TÜBİTAK kriptoloji alanında yaptığı çalışmalar neticesinde, 4 hastalıkla alakalı gen şifresini çözmeyi başardı. Son zamanda sağlık akanında millileşme adı altında yapılan çalışmalar, meyvelerini vermeye başlıyor.

Dört hastalığın gen tespiti henüz yapılamamıştı. Kriptoloji alanında ilk başarı sayılan bu durum, uzmanları sevindirdi. Gen tespiti yapılan hastalıklardan birisi, Klippel-Feil sendromu olarak adlandırılan ve doğuştan gelen bir rahatsızlık. Boyun bölgesinde meydana gelen bozukluklarla alakalı. Bununla beraber damarların giderek neden genişlemesini sağlayan genlerin tespiti de yapılamamıştı. Bunun sırrı Türk Uzmanlar tarafından çözüldü. Diğer hastalıklar ise yine doğuştan gelen kafa ve yüz bölgesinde ki bozuklarla alakalı.

gen

Canlıların karakterlerini belirleyen en küçük birim gen. Türkiye ise bunlar üzerinde çalışmalara yeni yeni başladı. Ama alınana neticelere bakılırsa, kısa zamanda iyi bir seviyeye gelinmiş durumda. TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı ile kurduğu, İleri Genom ve Biyoenformatik Merkezi Türkiye’nin en gelişmiş gen inceleme ve araştırma üssü.  Bir sene gibi kısa bir zamanda başarının sağlanması, bakan Nihat Ergün içinde mutluluk veren bir haber oldu. Gen ile ilgili çalışmalara devam ediliyor.


Yorumlar kapatıldı.