ASELSAN TÜBİTAK ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı yarı iletken şirketi kurdu. YİTAL adındaki şirket, işlemci ve devre tasarımları yaparak, üretimini gerçekleştirecek.
Son zamanlarda savunma sanayi alanlarında yapılan yatırımlar artarken önemli bir gelişme yaşandı. 1983 yılında kurulan ve TÜBİTAK çatışı altında yarı iletken üreten YİTAL, şirketleşti. İşlemci ve yarı iletken tasarımları yapan birim, Silahlı insansız hava araçlarımız olan SİHA’ların güdümlü Cirit füzesinin başlığındaki dedektörleri ve yeni kimlik kartlarındaki çipi tasarlamıştı.
TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünde (UEKAE) üretilen kripto cihazları, 1999 yılından itibaren YİTAL’de tasarladıklarını açıklayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, SİHA ve ATAK helikopterinde kullanılan arayıcı başlıklardaki dedektörlerin YİTAL’de tasarlandığını ve üretildiğini söyledi.
17.5 Milyon Lira Sermaye
YİTAL, YİTAL Mikroelektronik Sanayi ve Ticaret AŞ ismiyle kuruldu. 17.5 milyon lira sermaye ile kurulan şirketin 51’i ASELSAN’a, yüzde 29’u TÜBİTAK’a ve yüzde 20’si Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na ait. Şirketin ilk fabrikası Gebze’de kurulacak. TÜBİTAK çatısı altında olacak olan fabrikanın 800 metrekarelik alanı olması planlanıyor.
“Güvenilir Yarı-İletken Üretimevi”
YİTAL’i “güvenilir yarı-iletken üretimevi” olarak adlandıran TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, şirkette ilk olarak kritik savunma sanayi parçaları tasarlanacak ve üretilecek. Dönüölçer/ivmeölçerlerin, soğutmasız kızıl-ötesi detektörler, radar işaret işleme devreleri ve milli mikroişlemciler ilk olarak üretilmesi planlanan ürünler arasında.
Ülkemizdeki en önemli yarı iletken merkezlerinden birisi olacak olan YİTAL, TÜBİTAK bünyesinde bilimsel çalışmalarınaysa devam edecek. Şirketin TÜBİTAK bünyesinde bilimsel çalışmalar yapmasına rağmen ASELSAN’ın büyük ortak olmasının arkasında ise ASELSAN’ın şirketin en büyük müşterisi olmasının yattığı düşünülüyor.