Tüm cihazlar bu güvenlik açığından dolayı yine yavaşlayacak!

Speculative Store Bypass

Google ve Microsoft, Speculative Store Bypass (Variant 4) adında yeni güvenlik açığı keşfetti. Tüm cihazları etkileyen Speculative Store Bypass açığından dolayı, cihazlar yine yavaşlayacak.

Teknoloji dünyası 2018’in ilk ışıklarına Meltdown ve Spectre güvenlik açıkları ile uyanmıştı. Piyasadaki tüm işlemcileri etkileyen Meltdown ve Spectre güvenlik açığından dolayı, firmalar güncelleme yayınlamıştı. Ancak bu açık direkt işlemcide olduğu için güncellemeler, cihazları hissedilir seviyede yavaşlatmıştı.

Şimdi ise Google ve Microsoft, Speculative Store Bypass adında yeni bir güvenlik açığı keşfettiklerini açıkladı. Variant 4 olarak da geçen SSB güvenlik açığından dolayı yine tüm cihazların yavaşlaması söz konusu olabilir.

Speculative Store Bypass nedir?

Aktarılan bilgilere göre SSB güvenlik açığı; AMD, Qualcomm, Intel ve MediaTek işlemcilerini doğrudan etkiliyor. Kişisel verilerin ele geçirilmesine neden olan SSB güvenlik açığı, Meltdown ve Spectre’a göre farklı bir yöntem izliyor.

Variant 4 yani SSB, internet tarayıcıları gibi uygulamalara komut dosyaları göndererek kişisel verileri ele geçirebiliyor. Direkt olarak işlemci kaynaklı olmayan bu güvenlik açığının, Meltdown ve Spectre ile bir bağlantısı olduğu düşünülüyor.

Speculative Store Bypass
Görsel: The Verge

Windows 10 için yeni güncelleme çıktı!

Intel cephesinden; “Variant 4 için mikro kod güncellemesini OEM üreticileri ve sistem yazılım satıcılarına gönderdi. Önümüzdeki hafta ise BIOS için bir güncelleme yayınlayacağız.” açıklaması geldi.

Güvenlik açığını yamalarken, Meltdown ve Spectre‘de olduğu gibi performans kaybının yaşanmayacağı düşünülüyor. Ancak bu güvenlik açığının tam detayları henüz paylaşılmadı. Başta Windows ve Android cihazlar olmak üzere tüm cihazları etkileyen bu güvenlik açığı, bakalım performansı etkileyecek mi?