TSMC vs IBM savaşında nanometreler konuşuyor

Küresel çip krizine karşı

TSMC vs IBM savaşında her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Geçen sefer IBM atağa kalkmıştı ve bu durum TSMC tarafından hiç hoş karşılanmadı. Şimdi ise yeni bir mücadelenin fitili ateşlendi.

Küresel çapta çip tedarik sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Elbette sadece akıllı telefon ya da bilgisayarları etkilemedi. Aynı zamanda birçok otomotiv firması çip olmadığı için üretim yapamıyor. Bu nedenle işler tahmin edildiğinden çok daha kötü. Ancak çip üreten firmaların rekabetini de kızıştırmayı başardı.

Bildiğiniz üzere IBM dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alıyor. İşlemci tedarik sorununu bitirmek isteyen firma aynı zamanda bunu küçük çipler ile halletmeye çalışıyor. İşlemciler küçüldükçe aynı zamanda etki oranı artıyor. Ayrıca harcadığı enerji daha fazla azalıyor. Bu nedenle küçük işlemciler her zaman için daha fazla tercih ediliyor.

TSMC vs IBM savaşında çok küçük işlemciler üretiliyor

Hatırlayacağınız üzere IBM elini taşın altına koydu ve 2 nm işlemci teknolojisi üretti. Bu gerçekten de tarih yazabilecek türden gelişmeler arasında. Fakat TSMC hiç beklenmeyen bir atak yaptı. Tayvan Ulusal Üniversitesi ve MIT ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 1 nm işlemci araştırmaları başlatıldı.

TSMC vs IBM

Elbette Qualcomm gibi markalar da yeni işlemciler üretmeye çalışıyor. Snapdragon 778G 5G işlemci ile birlikte bu alanda yeni bir başarı hikayesi yazılabilir. Ancak asıl odak noktası şu an için işlemcilerin boyutuna çevrildi. Özellikle IBM 2 nm başarısı kolay kolay alt edilebilecek türden değil.

Samsung Electronics ABD’de çip fabrikası kuruyor

Muhtemelen çip savaşları çok daha sert boyutlara ulaşacak. Aslına bakacak olursak bu durum hiç olumsuz değil. Umuyoruz ki küresel çip krizi bu mücadeleler ile hızlıca aşılır.