Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi konumunda olan Tayvanlı teknoloji şirketi TSMC, 5 ay önce ilk kazmayı vurduğu 12 milyar dolarlık yatırımını Temmuz sonu itibariyle resmen bitirdi.
TSMC çip üretimi için dev tesis kurdu. Çip üretimi dünyanın dört bir yanında ilk öncelik halini almış vaziyette. Bugüne kadar gelişmiş ülkelerin birçok teknolojik cihaz ve çiplerin üretimini gelişmekte olan ülkelerde kurdukları fabrikalar vasıtasıyla yaptıkları biliniyordu. Ancak yeni dünya düzenin bu strateji de terk edileceğe benziyor. Buna son birkaç ayda yaşanan iki önemli gelişmeyi örnek olarak gösterebiliriz.
Çip üretimine ne kadar önem verildiğini görmemizi sağlayan ilk gelişme ABD ile Japonya arasında devletler arasında yapılan anlaşma oldu. Buna göre Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya ortak bir Ar-Ge tesisi kuracaklar ve bu tesis tamamlandığında 2nm üretim süreciyle çip üretimine başlayacak. Bu tesisin resmen faaliyete geçeceği tarih ise 2025 yılı olacak.
TSMC çip üretimi için dev tesis kurdu
İkinci gelişmenin başrolünde ise yine Amerika Birleşik Devletleri var. Buna göre dünyanın süper gücü, geçtiğimiz aylarda TSMC’nin kendi topraklarında çip fabrikaları kurması için büyük teşvikler önermiş, bu öneriyi geri çevirmeyen TSMC ise Mart ayında Arizona’da hayata geçecek 12 milyar dolarlık yatırımı için ilk kazmayı vurmuştu.
İşte aradan geçen 5 ay gibi kısa bir süre içerisinde TSMC fabrikayı kurdu. Yani Tayvanlı şirket 5 ay gibi oldukça kısa bir süre içerisinde 12 milyar dolarlık fabrikanın iskeletini bitirmiş oldu. Bunda sonra ise 5nm üretim sürecine dahil çiplerin seri üretimine başlanabilmesi için gerekli teknoloji alt yapısının kurulması kaldı. Bu çalışmaların ise 2023 yılının sonuna doğru tamamlanması ve 2024 yılından itibaren ABD topraklarında 5nm üretim sürecine sahip çiplerin seri üretimine başlanılması bekleniyor.
HarmonyOS 3 kullanan cihazlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı