ABD Başkanı Trump’ın Çinli şirketleri batırmak için giriştiği savaşta Huawei, ZTE ve diğer bazı donanım üreticilerinden sonra artık TikTok için de yolun sonuna gelindi.
Trump Tiktok için uygulayacağı erişim yasağı için 15 Eylül’ü tarih olarak gösterdi. TikTok 15 Eylül’e kadar ABD’li bir şirkete satılmazsa, ABD’deki erişimi engellenecek. Böylece özgürlükler ülkesi ABD’de, yasalara uysa da ülkenin ve politikacıların çıkarlarına ters düşen her şeyin ve herkesin yasaklanabileceğini/engellenebileceğini ya da tutuklanıp hapse atılabileceğini de görmüş olduk.
Trump TikTok karşısında zafer mi kazandı?
Microsoft bir gün önce, TikTok’la satış konusunda anlaşmaya vardığını açıklamış, anlaşmayı hayata geçirmek içinse Trump’ın onayını beklediklerinin altını çizmişti.
Trump şimdi Microsoft’un vardığı anlaşmayı uygun gördüğünü de açıkladı. Ancak Trump ayrıca bu satıştan, ABD hazinesine de bir ödeme yapılmasını istiyor. Ancak bunun nasıl bir modelle yapılabileceği henüz bilinmiyor. Satın alma işlemi üzerinden bir vergi kesileceği ve bunun ABD hazinesine aktarılacağı düşünülüyor. Ancak Trump bu vergiyi Microsoft’un değil TikTok’un ödemesini istiyor.
Trump açıklamasında, “Microsoft veya başka bir şirket, benim için fark etmez, TikTok’u büyük ve güvenilir bir ABD şirketinin almasını istiyorum. Aksi halde 15 Eylül’de TikTok’u yasaklayacağım,” ifadesini kullandı.
Böylece Microsoft’un, Trump’ın emri ile bu satın almayı gerçekleştirmekle görevlendirildiği dedikoduları da -bir kez daha- doğruluk kazanmış oldu. Microsoft, CEO’su Satya Nadella’nın Trump ile görüşme halinde olduğunu da doğruladı.
Satın alma gerçekleşirse, TikTok’un ABD, Kanada, Yeni Zellanda ve Avustralya opersyonlarının sahibi Microsoft olurken, uygulamanın kodlarına erişip Çin’e veri gönderip casusluk yapıp yapmadığını da kontrol edebilecekler. Elbette “casusluk” meselesi aslında bir bahane olarak kullanılırken, ABD Çin’in Tiktok üzerinden ABD’ye ve dünyaya Çin mallarını ve markalarını promote etmesinin önüne geçmiş olacak.
Microsoft TikTok için düğmeye bastı! TikTok satılıyor mu?
Fakat bu olay tarihte “ABD’nin Çin şirketlerine çökmesi” olarak çok uzun süre akıllarda yer edecek gibi de görünüyor. Eğer dünya çapında başarı yakalayacak bir iş kurmak üzereyseniz ve rakipleriniz ABD’li şirketlerse, siz de casusluk ile suçlanıp ABD’de tutuklanma tehdidiyle, para basan/altın yumurtlayan şirketinizi ABD’ye satmak zorunda bırakılabilirsiniz. Demokrasi, özgürlük, hukuk çığırtkanlığı ile insanların mallarını zorla elinden alan mafyavari devletlerle dolu dünyanın gerçek yüzüyle artık tanıştınız. İş modelinizi buna göre kurmak akıllıca olabilir.