Uzay aracı 2016 sonuna kadar veri aktaracak

new horizons yeni hedef

2006 yılında fırlatılan ve geçtiğimiz Temmuz ayında Plüton gezegenine ulaşan New Horizons uzay aracından yeni bilgi var. Plüton’un yanından hızlı geçen uzay aracı, 2016 yılının sonuna kadar veri aktarımına devam edecek.

new-horizons-yeni-hedef

Saatte 50.000 KM hızlı ilerleyen New Horizons aracı, saniyede 14 KM hızlı yoluna devam ediyor. Plüton’dan sonraki hedefi belirlenen uzay aracı, şimdiye kadar sadece birkaç fotoğrafı dünyaya ulaştırabildi. Uzay aracının veri aktarımı uzun bir süre daha devam edecek.

9 yıl süren yolculuğundan sonra Plüton gezegeni ulaşan New Horizons, Plüton’un çok sayıda fotoğrafını çekti. Aynı zamanda üzerinde yer alan sensörler sayesinde bölge hakkında da veri toplayan aracın veri aktarım hızı o kadar yavaş ki, 2016 yılının sonuna kadar bu bilgileri aktarmaya devam edecek.

Saniyede 1 KB ile 4 KB arası veri aktaran araç, yüzbinlerce kilometre uzaktan ancak bu hızlarda veri aktarımı yapabiliyor. Dünya üzerinde çeşitli bölgelerde konumlandırılmış dev çanak antenlerle toplanan bilgilerin çoğunluğu fotoğraf. RAW formatında fotoğraflar gönderen New Horizons’un veri aktarım hızı günden günde azalıyor.

Saniyede 1 KB veri aktarımı demek, 50 MB boyutunda bir fotoğrafın neredeyse 2 günde aktarımı demek. Dolayısıyla çok sayıda fotoğraf çeken uzay aracı, geçtiğimiz ay tamamladığı göreve ait fotoğrafları 365 günde ancak gönderebilecek.

Yeni Space X roketi kalkışa hazır