Toshiba kuantum bilgisayarlar özellikle son dönemlerde önemli başarılar elde ediyordu. Şimdi ise bunu ileri bir aşamaya geçirdiler. Hadi gelin hem şirketin başarısına hem de diğer detaylara birlikte bakalım.
Bilgisayar üretmekten vazgeçen ve bu nedenle departmanı kapatan Toshiba kuantum bilgisayar konusunda dur durak bilmiyor. Özellikle fiber optik ile 600 km uzaklıktaki cihazlar arasında kuantum iletişimi sorunsuz bir şekilde yakalanmak isteniyor. Geleneksel bilgisayarlar ile kıyaslandığında kat kat daha fazla başarı elde edildiğini söyleyebiliriz.
Normal şartlarda bilgisayarlar sadece 0 ve 1 sayı dizilerini alabiliyor. Ancak kuantum bilgisayarlar aynı anda hem 0 hem de 1 yerine geçebilen kübit teknolojisi tercih ediyor. Böylece normalden çok daha hızlı cihazlar elde ediliyor.
Toshiba kuantum bilgisayarlar konusunda oldukça iddialı
Çin’de geliştirilen kuantum bilgisayarı Jiuzhang olarak biliniyor. Herhangi bir standart süper bilgisayar 2,5 milyar yılda hesaplama yapabiliyor. Ancak bu bilgisayarlar 200 saniyede gerekli tüm hesapları tamamlayabiliyor. Kısacası zaman tasarrufu bakımından üst seviyede diyebiliriz.
Her ne kadar olumlu konuşulsa bile yine de bazı küçük problemler mevcut. Mesela sıcaklıktaki küçük dalgalanmalar cihazlarda elektronik sorunlara neden olabiliyor. Kuantum bilgisayarlar çevrede bulunan elektronik parazitlere karşı hassas bir donanıma sahip. Bu nedenle uzun mesafelere iletilmesi pek kolay olmuyor. Ancak Toshiba mühendisleri bunu iki optik referans sinyali gönderen farklı bir stabilizasyon tekniği ile problem olmaktan çıkardı.
İşte dünyanın en hızlı bilgisayarı Fugaku
Şehirler arası kuantum iletişimi sağlayabilecek olan bu cihaz aynı zamanda uydularla da irtibat halinde. Böylece ortaya son derece kompleks ve hızlı hesap yapabilen bir kuantum bilgisayar çıktı.