İşte dünyanın en hızlı bilgisayarı Fugaku

fugaku photo2 small C

Dünyanın en hızlı bilgisayarı bu yıl da değişmedi. Riken ve Fujitsu ortaklığında üretilen ARM tabanlı Fugaku 2021’de de dünyanın en hızlı bilgisayarı olmayı başardı.

Bir bilgisayar ne kadar hıza ulaşabilir? Saniyede kaç işlem yapabilir? Günümüz bilgisayarlarının yeterince güçlü olduğunu düşünüyorsanız o zaman henüz Fugaku ismini hiç duymamış olabilirsiniz. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın en hızlı bilgisayarı olan Fugaku, normal işlemler yerine ilaç keşfi, sosyal medya deneyleri, hava ve iklim tahminleri gibi konular için kullanılıyor.

fugaku photo4 small C

İşte dünyanın en hızlı bilgisayarı Fugaku

RIKEN ve Fujitsu Limited tarafından ortaklaşa Arm® teknolojisiyle geliştirilen süper bilgisayar Fugaku, dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarından biri olarak Top500 listesinde ikinci kez en üst sırada yer aldı. Fugaku Süper Bilgisayar, gerçek iş ortamı uygulamaları kıstas alınarak yapılan HPCG’de (Yüksek Performanslı Eşlenik Gradyan), yapay zeka uygulamalarında kullanılan görevler için performans yeteneklerine göre sıralayan HPL-AI’de ve veri yoğun yüklere dayalı sistemleri sıralama yetkinliğini gösteren Graph 500’de ilk sırada yer alırken, tarihte ilk kez bir süper bilgisayar aynı anda Top500, HPCG ve Graph500’de birinci oldu.

Riken Bilişim Merkezi’nde bulunan Fugaku, yüksek öncelikli sosyal ve bilimsel konuları ele alacak geniş bir uygulama yelpazesi ile Japonya’nın yeni nesil amiral gemisi süper bilgisayarlarını geliştirmek için ulusal bir plan çerçevesinde hayata geçiriliyor. İlaç keşfi, kişiselleştirilmiş ve önleyici tıp, doğal afetlerin simülasyonları, hava ve iklim tahmini, enerji oluşturma, depolama ve kullanım, temiz enerjinin geliştirilmesi gibi alanlarda uygulamalar çalıştırarak Toplum 5.0 planına ulaşması amaçlanıyor. Fugaku şu anda virüsün yayılmasının teşhisi, tedavisi ve simülasyonları da dahil olmak üzere Covid-19 üzerine yapılan araştırmalar için deneysel olarak kullanılıyor.

Apple TV 4K için tarih değişikliği