Tüm zamanların en ünlü gemisi olan ve daha uzun yıllar boyunca bu unvanını koruyacağı düşünülen Titanik, bir kez daha gündeme geldi.
Titanic batığı bir kez daha gündemde. Titanik faciasının 109. yılında Woods Hole Oşinografi Enstitüsü, geminin daha önce hiç yayınlanmamış nadir görüntülerini ortaya çıkardı. Bu yeni görüntüler, James Cameron’ın Oscar Ödüllü filmi Titanic’in 25. yıl dönümü münasebetiyle yayınlandı. Enstitü, Titanik’in yıkıntılarını keşfeden ekibin lideri Dr. Robert Ballard’a ait olan 35 mm film rulolarının dijital bir versiyonunu oluşturdu. Bu film ruloları, 1985 yılında yapılan keşif gezisi sırasında çekilmişti ve Titanik’in nihai yerleşim yerini belirlemek için kullanılan ilk veriler arasındaydı.
Daha önce yayınlanmamış ve hiçbir zaman basına servis edilmemiş olan bu nadir görüntüler, geminin gövdesi ve üst güvertesinde yer alan birçok görüntünün yanı sıra bazı dekor ve iç mekan tasarımlarını da gözler önüne seriyor. Görüntülere bakıldığında, görüntü kalitesinin düşük olduğu anlaşılıyor. Ancak görüntülerin çekildiği yıl düşünüldüğünde aslında bu durum son derece normal. Görüntüler, Titanik’in enkazının 3.750 metre derinlikteki yerini gösteriyor.
Titanic batığı bir kez daha gündemde
Titanik, 1912 yılında dünya tarihinin en büyük gemisi olarak İngiltere’den New York’a doğru yola çıkmıştı. Ancak, 14-15 Nisan 1912 gecesi, Atlantik Okyanusu’nda bir buzdağına çarparak battı ve 1.496 kişi hayatını kaybetti. Titanik’in enkazı 1985 yılında Dr. Robert Ballard tarafından keşfedildi. Ballard, yıkıntıları keşfetmek için özel bir robotik cihaz kullanmıştı.
Bugüne kadar Titanik’in enkazından birçok şey ortaya çıkarıldı. Ancak, yeni teknolojiler sayesinde her geçen gün daha fazla detay gün yüzüne çıkıyor. Görüntüler, Titanik faciasına dair her zaman yeni şeyler öğrenmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Titanik’in enkazı, dünya tarihindeki en önemli deniz kazalarından biri olarak hafızalara kazınmış durumda.
Bing yapay zekada tökezledi; Microsoft değer kaybetti