Tether Üzerinde OFAC Aracılığıyla Kontrol Sağlanabilir

Tether

JPMorgan analistlerine göre Tether, ABD menşeli olmasa da Amerikan otoriteleri, Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) aracılığıyla Tether üzerinde bir dereceye kadar kontrol sağlayabilir.

OFAC, 2022 yılında Ethereum ağındaki gizlilik artırma platformu Tornado Cash’i yasa dışı para aklama aracı olarak belirleyerek yaptırım uygulamıştı. Tether başlangıçta bu yaptırıma direndi, ancak sonunda OFAC’ın taleplerine uyduğunu açıkladı. Tether CEO’su Paolo Ardoino ise JPMorgan’ın endişelerini, Tether’ın kripto piyasasındaki dominant pozisyonundan kaynaklanan bir kıskançlık olarak değerlendirdi ve JPMorgan’ı kendi büyük cezalarıyla ilgilenmeye çağırdı.

Tether

Altın fonlarından büyük çıkışlar yaşanırken Bitcoin ETF’lerine olan ilgi artıyor

11 Ocak’ta işlem görmeye başlayan yeni spot Bitcoin ETF’leri, altına alternatif olarak sunulmuş ve milyarlarca dolar net giriş almıştır. Aynı dönemde varlık yönetimi açısından en büyük iki altın ETF’si olan SPDR Gold Shares (GLD) ve iShares Gold Trust (IAU) önemli ölçüde net çıkış yaşadı. GLD’den 2,6 milyar dolar, IAU’dan ise 507 milyon dolar çıkış gözlendi.

Bloomberg Intelligence analisti Eric Balchunas, altın ETF’leri kategorisindeki durumu “oldukça kötü” olarak değerlendirirken, Bitcoin ETF’lerine yönelişin bu çıkışlara kısmen neden olabileceğini belirtti. Yılın başından bu yana 14 altın ETF’sinden 11’i net çıkış yaşarken, ocak ayında piyasaya sürülen BlackRock’un iBIT ve Fidelity’nin FBTC gibi yeni Bitcoin ETF’leri toplamda 10 milyar doların üzerinde varlık toplamıştır.

DeFi, Doların Küresel Gücünü Artırabilir

Federal Reserve yetkilisi Waller, DeFi’nin (merkezi olmayan finans) doların küresel gücünü artırabileceğini belirtti. Waller’a göre, DeFi ticareti büyük ölçüde stablecoin’ler üzerinden gerçekleşiyor ve bu token’ların %99’u dolara endeksli. Dolayısıyla, DeFi ticaretinin genişlemesi muhtemelen doların dominant rolünü daha da güçlendirecektir.

Waller, doların küresel rezerv para birimi olarak düşüşüne dair endişelerin haksız olduğunu savunurken, stablecoin sektörünün Tether ve Circle tarafından domine edildiğini ve gelecekte trilyonlarca dolarlık bir hacme ulaşabileceğini öne sürdü. Doların gücü, ABD ekonomisi ve dış politika çıkarları için önemli olsa da, kripto topluluğuna göre, devlet tabanlı para hakimiyetinin zayıflatılması olumlu bir gelişme olabilir.

Samsung Apple Karşı Gizli Ekip Kurdu