Tesla Hisselerinde Robotaksi Krizi Sürüyor

Tesla Cybercab robotaksi

Yatırımcıların beklentilerini karşılamayan Robotaksi etkinliği sonrası değer kaybetmeye başlayan Tesla hisselerinde düşüş sürüyor.

Bildiğiniz gibi Tesla geçtiğimiz günlerde oldukça önemli bir etkinlik geliştirdi ve gelecek planlarında önemli bir yer tutan robotaksilerini ve sürücüsüz araçlarını tanıttı. Tesla’nın bilim-kurgu filmlerinden fırlamış gibi duran robotaksileri, teknoloji dünyası tarafından heyecanla karşılandı. Ancak yatırımcılar için aynısını söylemek mümkün değil. Şirketin bu etkinlikte tanıttığı araçlarda ve ortaya koyduğu projelerden pek etkilenmeyen ve görmek istedikleri kadar somut bir plan göremeyen yatırımcılar, bu etkinliği pek hoş karşılamadı. Bu da hisselere yansıdı.

Hatırlarsanız etkinlikten birkaç gün sonra Tesla hisselerinin düşmeye başladığını sizinle paylaşmıştık. O sırada şirketin hisseleri yüzde 6 değer kaybetmişti. Şirketin sonraki günlerde bu kaybın bir kısmını telafi edeceği umuluyordu. Ancak öyle olmadı. Hatta tam tersine şirketin hisseleri düşmeye devam etti. Dün itibarıyla şirketin robotaksi etkinliği sonrası değer kaybı yüzde 7.5’a ulaşmıştı. Dahası, Wall Street’teki yatırımcıların şirketin değerini sorgulamaya başladığı konuşuluyor. Eğer bu yatırımcılar aslında şirketin hisselerinin bu kadar etmeyeceğine kanaat getirirse, şirket daha da ciddi bir düşüşle karşı karşıya kalabilir.

Tesla Robotaksi

Robotaksi etkinliğinin beklenen etkiyi yaratmamış olmasının birkaç önemli sebebi var. Bunlardan ilki, bir süredir beklenen Tesla Model 2’nin tanıtılmamış olması. Yaklaşık 25 bin dolara satılacak bir elektrikli otomobil olacak Model 2’nin düşen satış rakamlarını yukarı çekebileceğine inanılıyordu. Ancak şirket nedense bu aracı tanıtmadı. Onun yerine tamamen robotaksilerine odaklandı. Bu karar yatırımcı nezdinde pek hoş karşılanmadı.

Bu memnuniyetsizliğin ikinci sebebi ise robotaksi projeleri konusunda elle tutulur bir proje ortaya koyulmamış olması. Evet Tesla bu araçları tanıttı tanıtmasına ama bunların tam olarak ne zaman satışa çıkacağını ya da benzer robotaksiler karşısında nasıl öne geçeceğini detaylandırmadı. Bu da yatırımcılar için belirsizlik anlamına geliyor ki bu da hisselerdeki düşüşün bir diğer sebebi oldu.

Honor X60 ve X60 Pro Resmen Tanıtıldı