JPMorgan, Tesla şirketinin 2014 yılı hisse senedi emri anlaşmasıyla ilgili olarak 162 milyon dolar borcu olduğunu iddia ederek şirkete dava açtı. Anlaşmazlık, şirketlerin bir anlaşmada yaptığı ayarlamalar sebebiyle ortaya çıkmış. İşte detaylar.
Dava, Pazartesi günü geç saatlerde New York’un Güney Bölgesi’nde açıldı. Tesla ise, konuyla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi ve ABD basın ekibini görmezden geldi. İlk olarak Reuters tarafından bildirilen davaya göre, JPMorgan, şirketin orijinal Gigafactory’nin inşasını finanse etmeye çalıştığı 2014 yılında Tesla’dan bir dizi garanti satın aldı. Hisse senedi varantları, alıcıya belirli bir zaman aralığında bir şirketteki hisseleri belirli bir fiyattan satın alma hakkı verir. JPMorgan’ın 2014’te Tesla’dan satın aldığı garantilerin süresi Haziran ve Temmuz 2021’de dolacak. Başlangıçta, şirketler 560.6388 dolarlık bir “kullanım fiyatı” üzerinde anlaştılar. Varantların süresi dolmuşsa ve Tesla’nın hisse senedi fiyatı bu kullanım fiyatından düşükse, hiçbir şirket diğerine hiçbir şey borçlu olmayacaktı. Ancak Tesla’nın hisse senedi fiyatı, vade sonunda kullanım fiyatının üzerindeyse, JPMorgan, Musk’ın şirketinin temelde bu fiyatlardaki farka eşit hisse senedi devretmesi gerektiğini söylüyor. Muazzam, karmaşık bir finansal işlem olan bu durum mahkemeye taşındı.
Bir başka kaynağa göre ise JPMorgan, Tesla’nın hisse senedi fiyatında ortaya çıkan oynaklığı gördü ve varantlarının kullanım fiyatını değiştirmeye karar verdi. Fiyatı 424,66 dolara indirdi ve Tesla’yı bilgilendirdi. Tesla, 24 Ağustos’ta yapılması planlanan bir konferans görüşmesini kabul etti, ancak davaya göre son dakikada vazgeçti. Böylece JPMorgan bir kez daha varantların kullanım fiyatını ayarlamaya karar verdi. Tesla ve Musk’ın yüz yüze yapma kararına verilen cevaba göre yeni hesaplamalar yaptı ve 484,35 dolarlık bir kullanım fiyatına karar verdi. Davanın sonucunda ne olacak bekleyip göreceğiz.
İkinci el otomobil satışında lider belli oldu: Bu araçlar peynir ekmek gibi satılıyor