Terminator 2: 3D’yi tüyler diken diken ve gözyaşlarıyla izledik

terminator 2 3d

Terminator 2, 102 milyon dolarlık maliyetiyle çıktığı dönem “Tüm zamanların en pahalı filmi” unvanının sahibiydi. Gişede yaklaşık 520 milyon dolar hasılat elde etti. Oscar Ödülleri’nde 4 ödüle layık görüldü. Başrol oyuncusu Arnold Schwarzenegger’a 15 milyon dolar ödendi. Sinema tarihi baştan aşağıya değişti. İşte o film, şimdi tekrar vizyonda. Hem de bu kez 3D!

Henüz 6-7 yaşındaydım. Show TV’de oldukça ilginç bir film vardı. Almanya’dan gelen 51 ekran Sony Trinitron televizyonumuzun başında tüm aile olarak toplanmıştık. Bir adam var. Adam dediysem robot. Metal bir eli var, gözünün bir tanesi kırmızı, defalarca ateş edilse de ölmüyor. “Vay be” demiştim. Dahası, Arnold Schwarzenegger’ı gerçekten de bir robot olarak düşünmüştüm uzun süre.

Terminator 2: Judgment Day (Mahşer Günü), ömrümün ilk 6-7 yıllık döneminde görüp de 3o. yaşıma geldiğim şu güne kadar etkisinden kurtulamadığım, koleksiyon yaptığım yegane bilim kurgu aksiyon filmi. “Bad To The Bone” ve “You Could Be Mine” gibi bir şarkıları, Guns N’ Roses gibi bir müzik grubunu da bu film sayesinde hayatıma dahil edebildim.

Geçtiğimiz cuma gün, tam 26 sene sonra bu filmin yenilenmiş 3D versiyonu Fabula Films aracılığıyla ülkemizde vizyona girdi. Eh, tabii ki o ilk gösterim gününde ben de sinema salonundaydım. Türkçe olarak izlemeye niyetliydim, ama altyazılı versiyonunu izledim. Koltuk numaram E-5 idi. Türkçe izlemek için de bir kez daha sinemanın yolunu tutacağım.

Bir yandan tüyler diken, bir yandan gözyaşları

Sinema salonlarında, filmler başlamadan önce gösterilen reklamlardan hiç hoşlanmıyorum. Sanki hiç bitmeyecekmiş gibi uzuyor da uzuyorlar. İlk kez reklamlar hiç bitmeyecek gibi hissettim, her saniye film için biraz daha heyecanlandım.

Perdede ilk olarak Carolco logosu göründüğünde içimden “Hııı, adamlar yapım şirketinin düşük detaylı logosunu aynen kullanmışlar, değiştirmemişler yahu” dedim. Sonra trafik ve salıncakta sallanan çocukların görüntüleri yansıdı perdeye. Buralarda da bir şey yoktu. Ne zaman ki 2029’un Los Angeles’ı göründü, “Aha!” dedim, “Aha!” Film, böylelikle 3D yeteneklerini yavaştan göstermeye başlamıştı.

T-800’lerin savaş alanındaki endamları zaten müthişti, 3D ile daha da müthiş oldu. Sarah Connor’ın o efsane konuşması tamamlanıp ekranda Arnold Schwarzenegger yazısı belirdiğinde sevinçten gözyaşlarımı tutamadım. Brad Fiedel’ın bestelediği müthiş Terminator 2 müziğiyle birlikte filmin içine kendimi bıraktım adeta.

Sen gerçek gibisin!

2 saati aşkın süre boyunca müthiş görsellik ve müthiş işitsel detaylarla Terminator 2’yi büyük bir zevkle izledim. Her sahneye tekrar tekrar göz atarken ne kadar da özenli çalışıldığını bir kez daha düşündüm. Hatırlatmakta fayda var, 1991’de vizyona giren, dolayısıyla 90’lı yılların başlarında hazırlanmış bir filmden söz ediyoruz. Hala sırıtmıyor, hala çok iyi görünüyor. 3D görselliğin zirve yaptığı sahnelerle birlikte tabii ki daha iyi bir sunum sağlanıyor, ama bir yandan da IMAX diye düşünmeden edemedim. Bu arada, filmin 3D – restorasyon çalışmalarında Star Wars: The Force Awakens’da da kullanılan StereoD teknolojisinden faydalanılmış.

Orijinalde neyse, şimdi de o

Filmde herhangi bir ek sahne yer almıyor. İlk vizyona girdiğinde sinema kurgusu nasılsa, bu filmde de aynen korunmuş. Sevindirici bir detay ise, ekim ayında filmin özel 3D ve 4K Blu-Ray versiyonları satışa sunulacak. Bu versiyonlarda yeni röportaj videoları ve kamera arkası görüntülerinin olması bekleniyor. Hatta bakarsınız filmden daha önce yayınlanmamış bazı görüntüler de olur.

Geçtiğimiz günlerde ön siparişe sunulan Terminator 2 3D: Endo Arm koleksiyonluk paketinin de kısa sürede tükendiğini belirtmek lazım (Ben de siparişimi verdim). Bu da yıllar geçse de hala T2’nin büyük ilgiyle takip edildiğinin kanıtı. Öyle ya, Terminator 2’den sonra 3 tane daha Terminator filmi yapıldı, ama hiçbiri ne beğeni ne de gişe hasılatı olarak T2’yi geride bırakabildi.

Bu kez James Cameron geri dönüyor!

Terminator serisinde Arnold Schwarzenegger’ın gerçekten önemli bir yeri var, ama bir isim daha söylemek gerekirse bu da James Cameron olur. Serinin yaratıcısı olan Cameron, yakın zamanda Terminator serisinin marka kullanım haklarına tekrar sahip olacak. Peki sonra ne mi olacak? Cameron, şu an içinde Schwarzenegger’ın da olduğu yeni bir Terminator üçlemesi üzerinde çalışıyor. Bu kez yönetmen olarak katkı sunmayacak belki, ama hem senaryo detayları hem de yapımcı kimliğiyle James Cameron’ın Terminator serisini tekrar ışıltılı günlere kavuşturacağı tahmin ediliyor. Yıllarca birçok farklı isim denedi ve başarısız oldu. Demek ki bunu sadece Cameron yapabilir. Zaten o da yapamazsa savaşı SkyNet kazanacak demektir. Savaşın sonuçlanmasına daha vakit varken siz iyisi mi T2: 3D’yi sinemada izleyin.

Terminator 2: 3D, Amerika’da 1 hafta boyunca vizyonda kalacak. Ülkemizde kaç gün gösterimde kalacağı ise belli değil. O yüzden elinizi çabuk tutmanızı tavsiye ederiz. Eğer güzel bir ilgi görürse, filmin gösterim sürecinin uzatılması düşünülüyor.

Yepyeni Bir Akıllı Saat Deneyimi: AsteroidOS