Temiz nükleer enerji dünyayı baştan sona değiştirecek: Çin gümbür gümbür geliyor

Doğalgaz kademeli tarife uygulaması

Temiz nükleer enerji çalışmaları uzun bir süredir devam ediyor. Özellikle Çin bu konuda en önemli çalışmalara sahip. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte göz atalım.

Dünyanın en büyük problemlerinden birisi de hiç şüphesiz enerji sorunudur. Artan sanayi faaliyetleri ve şehirleşme ile birlikte enerji ihtiyacı çok daha yüksek boyutlara ulaştı. Bilgisayarları çalıştırmaktan devasa fabrikaları işler hale getirmeye kadar her alanda bir şekilde enerjiye ihtiyaç duyuyoruz.

Küresel çapta artan enerji ihtiyacı aynı şekilde yeni üretim yollarının ortaya çıkmasını sağladı. Çin bu konuda birçok çalışmaya sahip. Rüzgar ve Güneş gibi doğal enerji kaynakları ile birlikte yeni bazı alternatifler çıktı. Çin şu anda radyasyon oranı son derece düşük nükleer reaktörler üzerinde çalışıyor.

Temiz nükleer enerji çalışmaları çevre felaketlerini önleyecek

Normal şartlarda herhangi bir uranyum reaktörü doğada 10 bin yıl kadar aktif kalabiliyor. Üretilen her bir atık doğada çok uzun yıllar kalıyor. Böylece ileri seviyede güvenlik problemi ortaya çıkıyor. Eğer kurşundan yapılma güvenlikli konteynırlar içerisinde bu atıklar saklanmaz ise çevre felaketi ortaya çıkabiliyor.

Temiz nükleer enerji

Bu durumun farkında olan Çin gibi ülkeler yeni nükleer tesisler üretiyor. Sıvı toryum ve erimiş tuz kullanılması planlanan bu reaktörler 500 yılda radyoaktif etkisini kaybedecek şekilde tasarlandı. Ayrıca geleneksel nükleer santraller ile kıyaslandığında bol miktarda suya ihtiyaç duyuyor.

Güneş enerjisiyle çalışan kulaklık üretiliyor: En çevre dostu cihaz olabilir

2060 yılına kadar karbon atık miktarını sıfıra indirmek isteyen Çin bu konuda oldukça kararlı. Eğer bahsi geçen teknoloji geliştirilir ve tüm dünyada yaygın hale gelirse yeni bir tür daha ortaya çıkmış olacak. Temiz nükleer enerji ne kadar temiz olduğunu ilerleyen yıllarda bizlere gösterecek. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.