Telegram üzerinden siber suç faaliyetlerinde keskin bir artış görüldü!

Telegram üzerinden siber suç faaliyetlerinde keskin bir artış görüldü!

Siber suçlular, erişimi kolay olduğu için Telegram’ı yıllardır kullanıyor. The Financial Times ve siber istihbarat grubu Cyberint tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırmaya göre, son zamanlarda bu durum oldukça artmış. İşte detaylar.

Rapor sonucu, “siber suçlular tarafından Telegram kullanımında yüzde 100’ün üzerinde bir artış” oldu açıklamasına yer verdi. Uygulamadaki suç faaliyetindeki artışın, Telegram’ın artan kullanıcı sayısıyla da alakası var. WhatsApp’ın gizlilik politikasındaki bir değişiklik sebebiyle çoğu kullanıcı popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı bırakıp Telegram’a geçiş yapmıştı. Kullanıcı sayısı oldukça artan Telegram şimdi siber suçlar için merkez haline geldi.

Telegram üzerinden siber suç faaliyetlerinde keskin bir artış görüldü!

WhatsApp kullanıcılarından bu yılın başlarında ana şirketi Facebook ile veri paylaşmasına izin veren revize edilmiş bir politikayı kabul etmelerini istedi. WhatsApp her ne kadar durumu sonradna düzeltmeye çalışsa da kullanıcılar uygulamayı çoktan terk ettiler. Bu durum Telegram gibi diğer popüler mesajlaşma uygulamalarına yaradı. Ancak bu artış neticesinde siber suçlarda da aynı orantıda artış görüldü. Araştırmacılara göre, on binlerce abonesi olan kanallarda veri sızıntılarını paylaşan ve satan bir bilgisayar korsanı ağı var. Uygulamada dolaşan bazı veri dökümleri, oyun ve e-posta hizmetleri için 300.000 ila 600.000 e-posta ve şifre kombinasyonu içeriyor. Siber suçlular ayrıca uygulama üzerinden kredi kartı numaraları, pasaport kopyaları ve bilgisayar korsanlığı araçları gibi finansal bilgileri de satıyorlar. Cyberint’te siber tehdit analisti Tal Samra konuyla ilgili: “Şifreli mesajlaşma hizmeti, giderek daha popüler hale geliyor çünkü kullanımı dark web’den daha uygun.” Telegram’ın siber suçlarda merkez olmasının bir diğer sebebi de uygulamanın izlenme olasılığının oldukça düşük olması. Bu bağlamda uygulamanın bir artısı varken aynı zamanda eksileri de beraberinde geliyor diyebiliriz.

Katlanabilir Pixel cihazı için geri sayım başladı: İlk sızıntılar geldi