Telegram o ülkede yasaklandı

Telegram o ülkede yasaklandı

Brezilya Yüksek Mahkemesi, Telegram uygulamasını ülkede yasakladı. Brezilya’nın telekom düzenleyicisi Anatel’in askıya alma işlemini 24 saat içinde uygulamasını emretti. İşte tüm detaylar.

Reuters ve The New York Times’a göre, Yargıç Alexandre de Moraes uzun görüşmelerin ardından uygulamayı ülkede yasakladı. Brezilya’da Telegram, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağların sahte haberlere karşı daha katı önlemler uygulamaya başlamasının ardından aşırı sağcı Başkan Jair Bolsonaro’nun destekçilerinin tercih ettiği platform haline geldi. Şu anda Bolsonaro ve müttefikleri hakkında dezenformasyon yaymakla ilgili bir dizi soruşturmayı denetleyen Moraes, internet sağlayıcılarına ve telefon operatörlerine, Ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ülkedeki insanların Telegram’a erişimini engellemelerini emretti.

Telegram o ülkede yasaklandı

Yargıtay adaleti, Google ve Apple’a mesajlaşma hizmetini uygulama mağazalarından da kaldırmasını emretti. Tüm şirketler beş gün içinde bu kurala uymalı, aksi takdirde günde 20.000 dolar para cezasına çarptırılacaklar. Ayrıca, engellendikten sonra Telegram’a erişmek için VPN veya başka yollarla yakalanan kişiler de 20.000 ABD Doları para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Bolsonaro, bir etkinlik sırasında kararı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Bolsonaro tarafından atanan Adalet ve Kamu Güvenliği Bakanı Anderson Torres, Moraes’in kararını eleştirdi ve “monokratik kararın” milyonlarca Brezilyalıya zarar verdiğini söyledi. Telegram CEO’su Pavel Durov özür diledi ve şirketin “kesinlikle daha iyi bir iş çıkarabileceğini” itiraf etti.

Durov mahkemeden kararını ertelemesini ve Telegram’a Brezilya’da bir temsilci atamaya niyetli. Şirket ülkedeki acil sorunlara daha hızlı yanıt verilmesini sağlayacak bir çerçeve oluşturarak “durumu düzeltme” şansı istiyor. Mahkemenin Telegram’ın talebini kabul edip etmeyeceği henüz belli değil.

Twitter yakında profilinize zamir eklemenize izin verebilir