Teknolojideki gelişmeler siber güvenlik uzmanı, veri analisti, sosyal medya uzmanı gibi pek çok yeni mesleğin ortaya çıkmasına yol açıyor.
Buna bağlı olarak Bilişim sektörünün yanında, diğer sektörlerde de BİT uzmanı istihdamının toplam istihdam içerisindeki payının giderek arttığı görülüyor. Öte yandan, pek çok meslek de büyük bir dönüşüm geçiriyor ve neredeyse BİT’i etkin biçimde kullanmadan icra edilemez hale geliyor. Benzer şekilde, temel BİT becerileri pek çok meslek için önemli bir tercih nedeni haline geliyor. Bu durum bireylerin BİT becerilerini kazanmasını zorunlu kılarken, BİT ile ilişkili istihdamın toplam istihdam içindeki payı önemli ölçüde artıyor. Örneğin, Avrupa Birliği’nde senaryo bazlı tahminlerde BİT tabanlı yeniliklerin sektörlere hızlı nüfuz ettiği senaryoda 669 bin nitelikli eleman açığı olacağı öngörülüyor.
Verimlilik, ülkelerin rekabet gücü ve kişi başına gelirdeki artışın önemli bir göstergesi konumunda bulunuyor. BİT kullanımının verimlilik üzerindeki etkisi son 20 yılda çok sayıda çalışmaya konu oldu. Bu kapsamda Avrupa Komisyonu tarafından 2010 yılında yapılan bir çalışmada, 2003-2007 yılları arasında, ABD’de emek verimliliğindeki yüzde 1,8’lik yıllık ortalama büyümenin 0,50 puanlık kısmının BİT sermayesindeki derinleşmeden, 0,56 puanlık kısmının ise BİT kaynaklı toplam faktör verimliliğinden geldiği ortaya konuldu. Aynı dönemde, AB yıllık yüzde 1,85’lik benzer bir emek verimliliği büyümesi göstermesine rağmen, bu büyümeye BİT sermayesindeki derinleşme 0,27 puanlık, BİT kaynaklı toplam faktör verimliliği ise 0,31 puanlık katkı sağlayabildi.
Ekonomiye 12,2 Milyar Dolarlık Ek Büyüme
Türkiye’de de BİT’in ekonomiye olan etkilerini ortaya koyan çalışmalar bulunuyor. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından 2012 yılında yaptırılan bir çalışmada, BİT yatırımlarının GSYH’deki payında yüzde 1’lik artışın kişi başı geliri yüzde 1,6-1,8 civarında artırdığı ifade ediliyor. 2012 yılında Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından hazırlatılan başka bir çalışmada ise BİT sektörü büyüklüğünün GSYH içindeki payının gelişmiş ülkeler ortalamasına gelebilmesi için 2011 yılı itibarıyla 15,2 milyar dolar daha büyük olması gerektiği ifade ediliyor. Sektörün bu büyüklüğe ulaşması halinde BİT’in sağladığı verimlilik artışı nedeniyle ekonominin genelinde 12,2 milyar dolar düzeyinde ek büyüme sağlanacağı belirtiliyor.