Teknoloji Harikası Renault Twizy Göz Kamaştırıyor!

Phlog Renault Twizy 436126

Renault’nun elektrik açılımının önemli halkalarından birisini oluşturan yüzde yüz elektrikli kent aracı Twizy, Burgazada’da gerçekleştirilen basın tanıtımıyla Türkiye’ye merhaba dedi.

Günümüzde giderek artan şehir içi trafiği ve son yıllarda daha da önem kazanan çevre bilincine yönelik çalışmalar ışığında geliştirilen Twizy, iki kişinin yolculuk yapabileceği en küçük araç olarak da tanımlanabilir.

Smart fortwo ve Toyota iq modelleriyle birlikte sıra dışı bir sınıfta mücadeleye hazırlanan ve Fransız üretici tarafından UDO (Unidentified Driving Object / Tanımlanamayan Ulaşım Cismi) olarak aslında net bir tanımı da yapılamayan Twizy, aynı zamanda güvenlik nedeniyle motosiklet kullanmaktan çekinenler için de iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Adını kolay kullanım (Easy-Kolay) ve iki kişilik bir ultramobil (Twin-İkiz) kelimelerinden alan Twizy, ülkemizde tek donanım seçeneği olan Life versiyonuyla satışa sunuluyor. Kişiselleştirme seçenekleri, 13 inç alüminyum jantlar (farklı renklerde), Bluetooth müzik sistemi ve metalik boya opsiyon olarak sunuluyor.

Phlog Renault Twizy 436126

Yüzde yüz elektrikle çalışması nedeniyle tamamen sessiz ve çevreci bir araç olan Twizy’nin 0-50 km/s hızlanması 6.8 saniyede gerçekleşiyor ki, bu oran küçük hacimli motosikletlerden çok daha iyi bir hızlanma değerine işaret ediyor.

İlk bakışta üzeri kapalı motosikletleri anımsatan Twizy’de oturma pozisyonu aynı bir motosiklet gibi tasarlanmış demek yanlış olmayacaktır. Arkada bacak mesafesi daha dar olduğu için arkadaki yolcu bacaklarını ön koltuğun yanlarına doğru uzatmak zorunda kalıyor ve bu oturma pozisyonu motosikletleri anımsatıyor.

Güvenliğe önem verilen araçta önde dört, arkada ise üç noktadan gergili emniyet kemerleri unutulmamış. Twizy’nin kapıları da hem dış etkenlere hem de hava akımına karşı ek koruma sağlıyor. Bunun yanında, ön panelde bulunan iki torpido gözünde (3.5 ve 5 litre, ikincisi kilitlenebilir) 12V güç kaynağı mevcut ve ayrıca yolcu koltuğunun arkasında 31 litrelik bir bagaj alanı saklı. Yukarı doğru açılan kapılar sayesinde araca biniş, ve araçtan iniş kolay hale geliyor.

Kapılarda normalde bir cam veya perde yok. Ancak cam bölümünü kapalı isteyenler için isteğe bağlı fermuarlı kapılar da opsiyon olarak sunuluyor.

Twizy’nin 17 HP ve 57 NM tork değerlerine sahip güç ünitesi aracın en fazla 80 km/s hıza ulaşabilmesini sağlıyor.

Twizy’nin sessiz çalışması nedeniyle oluşabilecek sorunlar dikkate alınmış ve araca özel, yayaları uyaran dijital bir ses geliştirilmiş. Bu ses direksiyonun yanındaki bir tuşla devreye giriyor ve 30 km/s’ye kadar olan hızlarda geçerli olabiliyor. Ayrıca aracın standart bir kornası da bulunuyor.

Disk frenler sayesinde güvenli bir duruş mesafesine sahip Twizy’nin bakım aralığı 20 bin km. 

Toplam 100 kilometrelik bir menzile sahip Twizy’nin şarjı 3,5 saatten daha az bir sürede tamamlanabiliyor. Bu menzil en zorlu trafik ve yol koşullarında 55 kilometreye kadar inebiliyor. 6.1 kw/s lityum-iyon bataryası

İspanya’nın Valladolid kentinde üretilen Twizy, Türkiye’de bataryası ile birlikte satılıyor ve bu minik ve çevreci kent aracı bataryası dahil 13 bin 700 euro fiyat etiketine sahip.

Batman’e Lego Filmi Geliyor