Tablet PC’leri Mercek Altına Aldık: En İyi Tablet PC’ler

Giriş resmi

#İŞBİRLİĞİ

2010 yılından bu yana artarak devam eden Tablet PC çılgınlığı dur durak bilmiyor. Artık firmalar ihtiyacı olan kullanıcılara dizüstü bilgisayar yerine Tablet PC veriyor. Bu durumdan en çok memnun olanlar ise çalışanlar.

Son dönemin en popüler cihazlarından bir tanesi olan Tablet PC’lerin geçmişi çok fazla değil. 2010 yılında Apple’ın iPad’i duyurmasıyla birlikte hareketlenmeye başlayan Tablet PC satışları günümüzde dizüstü bilgisayar satışlarının üzerine çıkmış durumda. Tabii ki bu durum kurumsal pazara da yansımış durumda. Şirketler dizüstü bilgisayarlardan daha ucuza mal olan ve bu tarz bir cihaz ile işini görebilecek kullanıcılara Tablet PC vermeye başladı bile. 2014 yılında bu oranın daha da artacağını belirtelim. Geçtiğimiz yıl içerisinde kurumsal dünyada Tablet PC’lerin dağıtım oranı tüm mobil cihazlar arasında yüzde 27 olarak belirlenmiş durumda. Şirketler içerisinde dağıtılan 100 adet mobil cihazın 27 tanesi Tablet PC ve 73 tanesinin içinde ise el terminalleri, akıllı telefonlar ve çağrı cihazlar yer alıyor.  Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu yüzde 2014 yılı içerisinde yüzde 50’lere doğru ilerleyecek ve kurumsal pazarda Tablet PC’lerin önemi kat kat artacak.

Her zaman tablet PC’lerin niş işlerin kullanımında rol aldığı düşünülse de artık bu düşünceden yavaş yavaş uzaklaşılıyor. Çünkü ticaret anlamında da bir değişimden geçiyoruz, reklam ve pazarlama kavramları da yavaş yavaş değişiyor. Bir banka çalışanı müşterisine gittiğinde verileri Tablet PC’si üzerinden gösterebiliyor veya müşterinin bilgilerini bir fotoğraf çekerek (enpara müşteri yetkilileri Tablet PC’ler ile çalışıyor) sisteme entegre edebiliyor. Veya bir anketör kağıt kalem kullanmaktansa veri girişini direk Tablet PC üzerinden dijital olarak yapabiliyor. Bu örnekleri çoğaltmamız mümkün. Sonuca baktığımızda ise Tablet PC’ler özellikle kurumsal pazarda büyük bir boşluğu doldurmak için geliyor. Eğer siz de şirketiniz için doğru tercih yaparsanız Tablet PC’lerin büyük avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Biz de sizler için kurumsal pazarda kullanılan Tablet PC’leri mercek altına aldık. Bakın bizlere yeni bir dünyanın kapılarını aralayan Tablet PC’ler neler sunuyor. Aşağıda sizlere sunduğumuz Tablel PC’lerin sırası herhangi bir karşılaştırma sonucu oluşturulmamıştır.

Lenovo ThinkPad Tablet 2

Windows 8 işletim sistemine sahip Tablet PC’lerden biri olan ThinkPad Tablet 2 tam anlamıyla bir bilgisayar çözümü sunuyor diyebiliriz. İstenildiğinde klavyesi ile bir dizüstü bilgisayardan farksız olan bu Tablet PC sunduğu yüksek performans ile de göz dolduruyor. 10 mm’den ince yapısı ve 500 gram civarında ağırlığa sahip olan ürünün birlikte gelen bir de kalemi bulunuyor. Eğer cihazı kalemle kullanmak istiyorsanız kapasitif sensörler kapanıyor ve cihaz sadece kalemle yönetilebilen bir Tablet PC oluveriyor. Ürünün en büyük avantajı ise rakiplerine göre uzun pil ömrüne sahip olması.Lenovo ThinkPad Helix

Lenovo ThinkPad Helix

Listemizdeki Lenovo’nun bir diğer ürünü ise ThinkPad ailesinden Helix adını verdiği ürünü. Dizayn açısından kurumsal kullanıcılara yönelik bir çözüm olan bu Tablet PC aslında dönüştürülebilir ekranlı bir Ultrabook çözümü. Windows 8 işletim sistemiyle birlikte kullanıcısına hizmet eden ürünün 11.6 inç ekranı bulunuyor. Core i5 ve Core i7 gibi yüksek performanslı işlemci seçenekleriyle sunulan Tablet PC’nin en büyük avantajlarından bir tanesi hem Tablet PC hem de dizüstü bilgisayar çözümü sunması. Tabii ki ekran büyüklüğünün de rakiplerine göre avantajını söylemeliyiz. Fakat ürünün yüksek fiyatı ise bir dezavantaj oluşturuyor. Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tavlet Z ilk bakışta son kullanıcılar için dizayn edilmiş olsa da geçtiğimiz günler gösterdi ki kurumsal kullanıcılar bu Tablet PC’den hoşlandılar. 10.1 inç ekrana sahip olan Tablet PC çift çekirdekli işlemci ile kullanıcısına hizmet ediyor. Android işletim sisteminden gücünü alan ürünün üzerinde 8 megapiksellik bir de kamera yer alıyor. Oldukça ince ve hafif olan bu ürün yeni getirdiği özellikler açısından 2013 yılına damgasını vuran Tablet PC’ler arasında yer alıyor. Ürünün fiyatının biraz yüksek seviyelerde konumlandırıldığını da belirtmeliyiz.
Asus Transformer Pad Infinity
Asus Transformer Pad Infinity

2010 yılından bu yana Samsung ve Apple çekişmesini izlemekteyiz. Tabi ki bir çoğumuzun aklında da bu firmaların ürünleri yer alıyor. Fakat 2010 yılından bu yana sektörde farklı oyuncular da var. Bunlardan biri de Asus ve Transformer Pad Infinity adındaki Tablet PC’si yüksek performanslı Android Tablet PC’ler arasına kendine yer edinmiş bir ürün. Fiziksel klavyeye de sahip olan ürün istenildiğinde bir dizüstü bilgisayar gibi kullanılabiliyor. Tabii ki bu farklı özellik özellikle kurumsal Pazar için fazlasıyla ilgi çekici. Asus Transformer Pad Infinity fiyat/performans açsından da uygun değerlere sahip bir Tablet PC.Samsung Galaxy Note 8

Samsung Galaxy Note 8

Apple’ın geçtiğimiz yıl bu zamanlarda çıkardığı Pad mini’sine rakip olarak çıkan Samsung Galaxy Note 8 bize göre şimdiye kadar en iyi dokunmatik deneyimi sunan Android işletim sistemli Tablet PC. Yüksek performansın başarılı tasarımla birleştiği bu ürün Samsung’un bu kategoride ki boşluğunu doldurdu. 8 inç ekrana sahip olan ürün adından da anlayacağınız gibi Samsung Galaxy Note ailesine üye ve bu sayede de multimedya ve güvenlik açsından üst seviye bir ürün. Fiyat açısından rakiplerinin hemen üzerinden yer alan ürünün performansına kimsenin diyecek bir sözü yok.

Google Nexus 10Google Nexus 10

Andrid işletim sistemi ile çalışmak isteyen kurumsal kullanıcıları hedefleyen bu Tablet PC adından da anlayabileceğiniz gibi teknoloji devi Google’ın bir ürünü.  Özellikle sunduğu Bulut Bilişim hizmetleriyle kurumsal pazarda fark yaratan firmanın bu uygulamalarını Tablet PC üzerinde konumlandırması sevindirici. 10.1 ekran büyüklüğüne sahip bu tablet PC2nin özellikleri is sadece bunlarla sınırlı. Uygun fiyatlı ve gösterişten uzak bir Tablet PC arayan kullanıcılar Google Nexus 10’u tercih edebilir.
Microsoft Surface Pro 2
Microsoft Surface Pro 2

Microsoft’un yeni nesil Tablet PC’si Windows 8 işletim sistemli rakiplerine göre uygun bir fiyat politikasıyla kullanıcıların beğenisine sunulmuş durumda. Core i5 işlemcisiyle üst seviye bir performans sunan ürün uzun bir batarya ömrüne de sahip. USB 3.0 desteğiyle hızlı veri transferine de olanak sağlayan ürünün 10.6 inç ekran büyüklüğü bulunuyor. Bu ekran üzerinde Full HD desteğe sahip Microsoft Surface Pro 2 özellikle kurumsal kullanıcılar için yaratılmış bir Tablet PC. İnce, hafif ve şık bir tasarıma sahip ürün 2013 yılının en ii Tablet PC’leri arasında yer alıyor.
Samsung Galaxy Note 10.1
Samsung Galaxy Note 10.1

Samsung’un devrim yaratan Note serisine üye 10.1 inç ekrana sahip yeni Tablet PC’sini geçtiğimiz Eylül ayında tanıttı. Firmanın iPad’e rakip olarak kullanıcıların beğenisine sunduğu bu yeni Tablet PC’nin çoklu görev desteğine sahip olması kurumsal pazarda fark yapmasına yetiyor. Ekran üzerinde birden fazla uygulama ile çalışabilen kullanıcılar bu sayede internette gezinirken aynı zamanda not alabiliyor veya video izleyebiliyorlar.  Eni düzenleme ve paylaşım özellikleriyle de birlikte gelen Samsung Galaxy Note 10.1 yüksek performansıyla da göz dolduruyor.
Apple iPad Mini RetinaApple iPad Mini Retina

İlk çıkığı günden bu yana kurumsal firmalar arasında popüler olan bu tablet PC’nin retina ekranlı versiyonu geçtiğimiz Ekim ayı içerisinde tanıtıldı. Retina ekranının yanı sıra donanım güncellemesiyle performansı da artan yeni ürünün en büyük avantajlarından bir tanesi 64 bit desteği sunan işlemciye sahip olması. Bu sayede kurumlar daha güvenli ve hızlı uygulamalar geliştirebilecekler.  Yüksek kalitedeki iPad mini retina ufak ekranına rağmen yüksek performanslıyla kurumsal kullanıcıların bir hayli ilgisini çekecek gibi gözüküyor.
Apple iPad Air
Apple iPad Air

İlk iPad ile birlikte Tablet PC pazarı yeniden şekillendi ve Tabet PC deneyimi yeniden yaratıldı. iPad’in son versiyonu Air ise geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Hemen belirtelim geçtiğimiz günlerde Amerika’da yapılan bir anket bir hayli ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Kurumsal pazarda kullanılan Tablet PC’lerin yüzde 88’i iOS işletim sistemini kullanıyor. Bunun tek bir açıklaması olabilir. Kurumsal kullanıcılar iOS işletim sistemini seviyor ve buna özel uygulamalar ile kendiişlerini daha da kolaylaştırıyorlar. iPad Aİr eski versiyonlara göre daha ince yapısı ve daha hafif ağırlığıyla göz dolduruyor. Kardeşi gibi 64 bit işlemciye sahip olan ürün yeni bir kulvarında kapsını araladı. Bundan böyle uygulama geliştiriciler 64 bit’in verdiği güven ile daha farklı ve yüksek performanslı uygulamalar geliştirecekler. Tabii ki bu kıyasıya rekabet içerisinde iPad Air’in yeri farklı. Tabii ki bu kıyasıya rekabet içerisinde iPad Air’in yeri farklı. Onu geçmek için daha iyisinin yapılması yetmeyecek.

Kullanım Oranı Her Geçen Gün Artıyor

Özellikle kurumsal pazarda Tablet PC kullanım oranı her geçen gün artıyor. Android ve iOS işletim sisteminin lider olduğu bir pazarda Windows 8 ile yükselme trendinde olan Microsoft’ta ipin bir ucundan tutmuş durumda. Artık firmalar ERP yazılımlarından tutun da depolama seçeneklerine kadar Tablet PC üzerinden kullanım için özel uygulamalar geliştiriyorlar. Bu sayede hem veriler kendi depolama alanlarında yer alıyor hem de güvenli bir bağlantı kuruluyor. Hali hazırda bulunduğumuz dönem bir geçiş dönemi. 2014 yılı içerisinde de bu geçiş ve yeni teknolojilerin adaptasyonu devam edecek. 2015 ve 0216 yıllarında ise özellikle kurumsal pazarda Tablet PC kullanım oranları kat kat artacak.