Sunucu nedir? Sunucular nasıl çalışır, türleri ve maliyetleri nelerdir?

jhytjtgykm

#İŞBİRLİĞİ

Sunucu, kuruluşların verilerine hızlı bir şekilde erişme ihtiyacında kritik nokta etkili ve verimli bir bilişim altyapısıdır.

Sunucu Nedir?

Kuruluşların verilerine hızlı bir şekilde erişme ihtiyacında kritik nokta etkili ve verimli bir bilişim altyapısıdır. BT altyapılarının hayati parçası ise sunuculardır.

Sunucu; aynı ağdaki diğer bilgisayarlara (istemci) bilgi gönderen güçlü bir bilgisayardır. İstemci, verileri iletirken sunucunun bağlandığı kişi veya cihaza denir. Söz konusu ağ ise iş ağı gibi yerel bir ağ veya birden çok konumda daha geniş bir ağ olabilir.

Sunucular, verilerin depolanması veya gönderilmesi sırasında devreye girer. İnternet üzerinden dosya gönderip aldığınızda, uygulamaları veya programları indirdiğinizde veya iş dosyalarınızı buluta kaydettiğinizde, çeşitli sunucularla etkileşim halindesinizdir.

Sunucular; maliyet, kontrol, güvenlik politikaları ve iş süreci entegrasyonu gibi nedenlerle şirket içinde barındırılabilir. Tipik bir iş ağı ortamında, tüm posta trafiğinden sorumlu bir posta sunucusu veya kurumsal veritabanını barındıran bir veritabanı sunucusu bulabilirsiniz. Sunucuların aşırı ısınmaması için bu şirketlerin, genellikle büyük fanlar veya klimalar tarafından serin tutulan bir odaya sahip olmaları önemlidir.

Sunucular uzak veri merkezlerinde de yer alabilir. Veri merkezlerinde sunucular geniş güvenlik ve soğutma önlemleri altında sürekli izlenir. Sunucuların kesintisiz çalışabilmesi için yedek jeneratörleri olan devasa klima üniteleri tarafından aşırı ısınması engellenir, altyapı yedekliliği ve yüksek kapasiteli bağlantı hızına sahip olmaları sağlanır ve yangın önleme gibi sistemlerle yüksek güvenlik standartları altında korunurlar.

Sunucu nedir? Sunucular nasıl çalışır, türleri ve maliyetleri nelerdir?

Sunucu Türleri

Çoğumuz sunucu dendiğinde bir web sunucusunu düşünürüz, ancak posta sunucuları, dosya sunucuları, faks sunucuları, veritabanı sunucuları, sohbet sunucuları, ses sunucuları ve uygulama sunucuları dahil olmak üzere birçok farklı sunucu türü vardır.

Web Sunucusu

Web sunucusularına, bir web sitesinin alan adı kullanılarak erişilir. Yani bir web sunucusu, kendisine bağlanan bilgisayarlara web sayfaları sunar. Ayrıca PHP, ASP ve JSP gibi komut dosyası dillerini de çözebilir. Bir web sitesinin başarısı sadece içeriğine ve işlevselliğine değil, aynı zamanda onu destekleyen web sunucusunun verimliliğine de bağlıdır. Bir web sunucusu, dijital kamera gibi bir cihaza da gömülebilir. Bu, kullanıcıların yaygın olarak bulunan bir web tarayıcısı kullanarak cihazla iletişim kurmasını sağlar.

E-posta Sunucusu

Bir posta sunucusu, kullanıcıların e-posta hesaplarını saklar ve e-posta mesajlarının gönderilip alınmasını sağlar. E-posta kullanırken IMAP, POP veya SMTP’ye referanslar görüyorsanız, üçüncü taraf bir e-posta sunucusuna bağlanıyorsunuz demektir.

Dosya Sunucusu

Dosya sunucusu, diğer bilgisayarlar tarafından erişilebilen dosyaları depolayan bir bilgisayardır. Dosya sunucuları genellikle yerel ağlarda kullanılır ve kendisine bağlanmak için parola veya yetkilendirme gerektirir.

Oyun Sunucusu

Çevrimiçi bir oyun yüklemek, bir sunucuya bağlanmanız demektir. Her oyunun genellikle kendi sunucusu vardır. En büyük çevrimiçi bilgisayar oyunlarından uygulama tabanlı akıllı telefon oyunlarına kadar tüm oyunlar, oyuncuların oynaması için gerekli bilgileri göndermek ve almak için sunucuları kullanır. Bir oyunun yüklenmesi için uzun süre beklediyseniz, sorun sunucudaki tıkanıklık olabilir.

Proxy Sunucusu

Bir kişinin bilgisayarı ile başka bir sunucu arasında üçüncü taraf bir aracı olduğunda bu aracı, proxy sunucusu olarak bilinir. Çoğu işletme internet bağlantısı, verileri güvende tutmak ve çalışanlarının yalnızca izin verilen web işlevlerini kullanmasını sağlamak için ağa bağlı bilgisayarlarında proxy sunucuları kullanır. Proxy’ler içeriği filtrelemeye, internet trafiğini hızlandırmaya ve yetkisiz kullanıcıların ağa erişimini engellemeye yarar.

Video Sunucusu

Telefonunuzda Netflix’i açtığınızda veya akıllı televizyonunuzda Amazon’dan film izlediğinizde bir video sunucusuna erişmiş olursunuz. Filmler, diziler, belgeseller ve TV şovları bu sunucularda kayıtlıdır ve talep ettiğinizde size iletilir.

Sunucu nedir? Sunucular nasıl çalışır, türleri ve maliyetleri nelerdir?

Bir Sunucunun Maliyeti Nedir?

Sunucuların birkaç yüz dolardan başlayan fiyatları ve binlerce dolara mal olan türleri vardır. Sunucu satın almanın bakımı, izlenmesi, doğru koşullarda korunması zor ve maliyetli olduğundan çoğu bireysel kullanıcı ve işletme hosting (barındırma) sağlayıcılarından sunucu kiralama yolunu seçer.

Sunucu kiralamak, bir hosting şirketine aylık ödemeler yaparak bilişim alt yapınızı kiralamak şeklinde tanımlanabilir. Sunucunuz için donanımın kurulumundan ve bakımından firma sorumludur. Daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğunuzda, gerekli bileşenleri artırabilirsiniz.
Sunucu kiralarken en yaygın seçeneklerin; paylaşımlı hosting, VPS – VDS (Sanal Sunucular), bulut sunucular ve dedicated server olduğunu söyleyebiliriz. Dedicated Server; tamamen tek bir kullanıcıya ayrıldığı için ve kaynaklar paylaşımsız olduğu için en güçlü ve en güvenli hosting çözümüdür.

Fiyat, ne kadar veri depolayacağınıza, göndereceğinize ve ölçeklendirme ihtiyacınıza bağlıdır. Hızla büyümeyi bekleyen şirketler, ihtiyaçları ile genişleyebilen sunucu çözümlerine yönelmelidir.

Sunucu nedir? Sunucular nasıl çalışır, türleri ve maliyetleri nelerdir?

Sunucular Nasıl Çalışır?

Sunucular, Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTP) kullanarak tarayıcılarla iletişim kurar. Gerekli sunucu yazılımı yüklüyse ve donanım iş yükünü işleyecek kadar güçlüyse hemen hemen her bilgisayar sunucu olarak kullanılabilir.

Fiziksel sunucular, masaüstü bilgisayarlara benzer ancak çok daha güçlü bileşenlere sahiptir. Bir sunucu işletim sistemi üzerinde çalışırlar. Günümüzün modern bilgi işlem dünyasında, çoğu fiziksel sunucu iki veya daha fazla sanal makine (VM) çalıştırır. Birden çok VM aynı fiziksel bilgisayarda aynı anda çalışabilir. Sunucular için, birden çok işletim sistemi, onları yönetmek için hipervizör adı verilen bir yazılım parçasıyla yan yana çalışır. Her VM; CPU’lar, bellek, sabit sürücüler, ağ arayüzleri ve diğer cihazlar dahil olmak üzere kendi sanal donanımını sağlar. Sanal donanım daha sonra fiziksel makinedeki gerçek donanımla eşleştirilir. VM’ler ayrıca yedekleme ve kurtarma kolaylığı gibi ek faydalar da sağlar.
Çok sayıda RAM ve hızlı sabit disk, sunucuya gelen ve giden yoğun trafikle başa çıkmaya yardımcı olur.

Sonuç

Pandemi nedeniyle teknolojinin, günlük hayatımızı sürdürmedeki rolü ciddi anlamda artış göstermiştir. Çok sayıda insanın evden çalışması, online eğitim alması ve online alışveriş yapıyor olması BT altyapısı ihtiyacının artmasına yol açmıştır. Ek olarak eriştiğimiz, analiz ettiğimiz ve depoladığımız veri miktarı arttıkça sunuculara duyulan ihtiyaç da artmaktadır.
Verilerinize erişmenin ve onları depolamanın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için doğru sunucu çözümlerine yönelmek, başarıya giden yolda önemli bir adımdır.

Huawei FreeBuds 4i inceleme: Ses kalitesi nasıl?