Bilim insanları alet kullanıp, avlanan suikastçı böcek keşfetti!

suikastçı böcek

Biology Letters dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre bilim insanları Avustralya’da ölümcül avlanma tekniğine suikastçı böcek türü keşfetti.

Paylaşılan makaleye göre suikastçı böcek (Gorareduvius sp.), Spinifex isimli ottan elde ettiği özel reçineyi vücuduna sürüyor ve böylece yapışkanlık özelliği kazanıyor. Avlar da reçineye yapışarak kolayca yakalanıyor. Bilim insanları araştırmasında, “Böceklerde alet kullanımı karmaşık ve nadir görülen bir olgudur. Bu böceklerin avlarını yakalamak için alet olarak reçineden yararlandığı ve başarı oranının arttığı görülmüştür” ifadelerine yer verdi.

suikastçı böcek

Avustralyalı araştırmacılar minik suikastçıyı hem laboratuvar hem de doğada gözlemledi. 26 farklı suikastçı böceği, karınca veya sinekten oluşan iki avdan biriyle cam kavanozlara yerleştirildi. ScienceDirect’in aktardıklarına göre özellikle sinekleri avlamak zordur. Yapılan çalışma sonucunda, reçineyle kaplı böcekler, kendi türündeki reçinesiz böceklere göre sinekleri yakalamada daha başarılı oldu. Reçineyle kaplı olan böceklerin %26 oranında daha başarılı olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, “Laboratuvar ortamında reçinesiz ve reçine kaplı suikastçı böceklerin avlarını yakalamada nasıl davrandığını sahneledik. Reçinenin avları yakalamada bir araç gibi kullanıldığını ve bunun büyük avatantaj sağladığını ortaya çıkardık” açıklamasında bulundu.

Bilim insanlarının gözlemlerine göre Spinifex reçinesinin kullanımı öğrenilmiş bir davranış değil, çünkü yumurtadan yeni çıkmış suikastçı böcekler bile kendilerini reçineyle kaplayabiliyor. Yani böcekler doğuştan böyle bir yeteneğe sahip.

Twitter’da büyük temizlik başlıyor