Bilim insanları pil ömrünü artırabilecek bir şarj yöntemi keşfetti

Bilim insanları pil ömrünü artırabilecek bir şarj yöntemi keşfetti

Bilim insanları yeni bir yöntem keşfetti. İşte tüm detaylar.

Bilim insanları pillerimizin performansını önemli ölçüde değiştirebilecek basit bir numara buldular. Telefonlarımızdan arabalarımıza kadar her şeyde kullanılan türden bir lityum iyon pil, genellikle ilk yapıldıktan hemen sonra şarj edilir. İlk şarj çok önemlidir: Pilin ne kadar süre çalışacağına ve sonunda ne zaman bozulacağına karar verir. Artık araştırmacılar, ilk şarjın alışılmadık derecede yüksek akımlarla yapılması durumunda pillerin performansının değiştiğini keşfetti. Bu gerçekleştiğinde, pillerin ömrü yüzde 50 oranında arttı ve ilk şarj işlemi genellikle 10 saate kıyasla yalnızca 20 dakika sürdü.

Bilim insanları pil ömrünü artırabilecek bir şarj yöntemi keşfetti

Araştırmacılar ayrıca pilin elektrotlarında, kullanım ömrü ve performansta bu kadar büyük bir artışı mümkün kılan değişiklikleri de bulmayı başardılar. Araştırmada çalışan Toyota Araştırma Enstitüsü’nden Steven Torrisi, “Bu çalışma bizim için çok heyecan verici” dedi. “Pil üretimi son derece sermaye, enerji ve zaman gerektirir. Yeni bir pilin üretimini hızlandırmak uzun zaman alıyor ve çok fazla faktör söz konusu olduğundan üretim sürecini optimize etmek gerçekten zor.”

Bilim insanları “Piller şarj edildiğinde lityum iyonları pilin negatif elektroduna akar ve kullanıldığında geri dönerler. Bu süreç, bugün teknolojimizin büyük bir kısmına güç sağlayan lityum iyon pillerin hem kullanılması hem de şarj edilmesi açısından kilit önem taşıyor. Yeni bir pilin pozitif elektrodu tamamen lityumla dolu olacaktır. Ancak zamanla lityumun bir kısmı devre dışı bırakılır; bu tür pillerin performansının giderek azalmasının nedeni de budur, ancak bunun önüne geçebiliriz” ifadeleri kullandı.

Xiaomi’nin geliştirdiği yeni akıllı telefon çipi yakında tanıtılabilir