SSL Nedir?

SSL

Açılımı Secure Socket Layer olan SSL ’in Türkçe karşılığı Güvenli Giriş Katmanı’dır. Peki günümüzde internet ortamı içerisinde sıklıkla karşılaştığımız bu kısaltma ne anlama gelmektedir? SSL,1995 yılında Netscape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür. İnternet üzerinde gerçekleşen bilgi alışverişi esnasında verilerin gizliliğini ve güvenliğini sağlamak açısından sunulan bir hizmet olarak görev yapmaktadır.

İnternet üzerindeki çeşitli web siteleri arasında gezinti yapmayı hepimiz severiz. Girdiğimiz bazı internet sitelerinde adres çubuğu yeşil renkte görünür(dü). Bazen ise siteye giriş yaptığımızda “Bu sitenin güvenlik sertifikasında sorun var, yine de devam etmek istiyor musunuz?” diye bir uyarı alınır. İşte bu uyarılar SSL sertifikası ile ilgilidir. Gelin hep beraber bu sertifikayı daha detaylı inceleyelim.

Öncelikle, bir siteye giriş yaptığınızda güvenlik sertifikası konusunda birtakım sıkıntılar olduğuna dair uyarılar alınıyor ise bu uyarı giriş yaptığınız sitenin SSL sertifikası ile ilgili bir problemi olduğundan kaynaklanmaktadır. SSL sertifikaları, süreli ve ücretli/ücretsiz olduğundan bu sürelerin dolmasında veya direkt sertifika almadan internet sitesi açılması sonucunda bu uyarılar karşımıza çıkmaktadır.

SSL protokolü, yaygın olarak kullanılan birçok web sunucusu ve tarayıcısı tarafından desteklenen bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde mevcut olan yüz binlerce web sitesi tarafından veri güvenliğini sağlamak ve korumak amacı ile kullanılmaktadır. Özellikle alışveriş yapılan yani online ödeme gerçekleştirdiğimiz siteler için bu sertifikanın bulunması çok önemli ve zorunludur.

Günümüzde internet üzerinde kişisel bilgilerimizi paylaşır hale geldik. Bunun yanı sıra paylaşmak dışında fatura ödeme, kıyafet alma, ev alışverişi yapma gibi birçok temel gerekliliklerimizi de internet üzerinden kart bilgilerimiz aracılığı ile sağlıyoruz. Bu noktada, bilinçli bir kullanıcı olmak adına işlem yaptığımız sitelerin SSL sertifikasına sahip olmasına dikkat etmeliyiz.

Site Sahipleri Açısından SSL Önemi

Bu sebepler, SSL sertifikasının kullanıcılar açısından önemini gözler önüne sermektedir. Fakat SSL güvenlik sertifikası, kullanıcılar açısından önemli olduğu kadar web site sahipleri açısından da bir o kadar önemli konumda. En basit yoldan düşünmemiz gerekirse; sertifikasında sorun olan web sitelerine giriş yapan kullanıcıların karşısına ‘’güvenlik sorunu’’ mesajı çıkmaktadır.

Doğal olarak kullanıcı, alışveriş yapmak için giriş yaptığı sitede ilk olarak güvenilirliğe dikkat etmektedir. Şimdi bir internet sitesi sahibi olduğunuzu düşünün ve bu site üzerinde çeşitli ürünler ve hizmetleri online ödeme yoluyla müşterilerinize sağladığınızı varsayalım. Sürekli olarak SSL sertifikası uyarısı alan müşterileriniz kolay kolay sitenizden alışveriş yapmayacaktır.

Günümüzde, milyonlarca kullanıcının internet erişiminin olduğu ve sürekli olarak çeşitli sitelerle etkileşime girdiği göz önünde bulundurulursa, internet üzerinde güvenli bir sistemin sağlanması oldukça önemlidir. Siteler için SSL sertifikası alma bu açıdan oldukça kritik bir konumda yer almaktadır. Ayrıca Google’ın belirlediği SEO kriterlerinin arasında yer alan bu sertifika, sitelerin arama sonuç listelerinin üst kısımlarında bulunmalarını sağlamaktadır.

Bilindiği üzere, özellikle online alışveriş yapabilmenin mümkün olduğu sitelerin SEO kriterlerini karşılaması oldukça önemlidir. Site trafiğinin artırılması ve sayfanın aramalarda üst sıralarda yer alması için bu kriterler hayati önem taşır. SSL kurulumu bu açıdan da site sahipleri için mutlaka yapılması gereken bir işlem konumunda yerini alır.

SSL Nasıl Çalışır?

SSL, public key ve private key adı verilen şifreleme kodları aracılığı ile çalışmaktadır. Bu sistem, iki adet anahtar (public key ve private key) yoluyla işlev görür. Bu anahtarlar birbirlerine bağlı bir şekilde çalışmaktadır. Siz sertifikayı aldığınızda anahtarlar otomatik bir şekilde oluşturulur. Private key sistemde kalırken public key sizin tercihinize göre kişilerle paylaşılır.

Birbirine bağlı olarak çalışan bu anahtarlar yoluyla verilerinizin ve mesajlarınızın korunması SSL protokolü ile sağlanmaktadır. Sadece bir anahtarın elde edilmesi saldırı açısından yeterli olmayacaktır. Örnek vermek gerekirse, dışarıdan size public key aracılığı ile gelen bir mesaj o esnada saldırıya uğrayabilir. Fakat private key, saldıran kişide mevcut olmadığı için saldırgan mesaj içeriğine erişememektedir.

Bu anahtarlar SSL tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır. Bu hizmetten yararlanan bir kullanıcının ayrı olarak anahtar oluşturma işlemi yapmasına gerek yoktur. Kilitlerini sadece birbirinin açabildiği bu anahtar sistemi, birçok hizmet tarafından güvenle kullanılmaktadır. Bir anahtarın diğer anahtara bağlı olması sebebi ile üst seviyede bir güvenlik ve koruma sağlamaktadır.

SSL Fiyatlandırmaları Nasıl Yapılmaktadır?

Artan internet kullanımı sayesinde büyük bir önem kazanan SSL sertifikası, sağladığı özelliklere göre farklı fiyatlandırmalara sahiptir. SSL sertifikası ücretsiz olarak da kullanıcı hizmetine sunulmaktadır. Fakat ücretsiz olarak sunulan sertifikalar e-ticaret siteleri veya site içi alışveriş yapılabilen siteler için önerilmemektedir. Ücretsiz sertifikalar, genel olarak Google’a sitenin güvenli olduğunu göstermek için kullanılmaktadır.

SSL sertifikalar, kendi aralarında farklı özellikler göstererek fiyat farklılıklarına sahip olmaktadır. Örneğin, Vargonen üzerinden uygun fiyatlarla satın alabileceğiniz Comodo Positive SSL ile Ev SSL’i arasında fonksiyonel açıdan çeşitli farklılıklar bulunmaktadır. Ev SSL’i geniş çaplı özelliklere sahip sertifikalardan biridir. Chrome versiyon 69’a kadar Sağladığı yeşil bar özelliği de güvenilir bir site görünümü verirken SEO açısından faydalı bir çalışma yürütmektedir.

Sertifikalar satın alındıkları esnada garanti belgeli olarak hizmet vermektedir. SSLsertifikası bazında bir sorun oluştuğu takdirde, kullanıcıya önemli miktarlarda paralar ödenerek garanti sağlanmış olur. Ayrıca satın alınan sertifikalar, ücretsiz kurulum ile kısa sürede kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Bu çeşit güvence sunan SSL sağlayıcı firmalar daha sık tercih edilmektedir.

SSL Protokolünün Özellikleri

Böylelikle SSL özellikleri hakkında genel bir bilgi vermiş olduk. Asıl olarak güvenlik konusunda yoğunlaşan bu protokol, sağladığı diğer özellikler ile beraber hem web sitesi sahipleri hem de kullanıcıları tarafından iki taraflı kazançlı bir hizmet olarak sunulmaktadır. Sistemin bu alandaki diğer özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:

-Bağlantı gizli olarak sağlanır.

-Veri alışverişinde gelen verinin kodlaması ve şifreyi çözmesi esnasında gizlilik ve güvenlik sağlanır.

-Haberleşen tarafların kimlikleri doğrulanabilir.

-Doküman arşivinin oluşturulması kolaylaştırılır.

-Bağlantı güvenilir olduğu için, mesaj akışı kontrollü biçimde sağlanır.

-Verinin ulaştığı yerin ve geldiği yerin doğruluğu teyit edilir.

-İletilen dokümanların hangi tarihte ve zamanda iletildiğini doğrulanır.

Chrome, Safari, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera gibi web tarayıcıları SSLProtokolü’nü desteklemektedir. Yaygın olarak kullanılan web tarayıcılarının bu sistemi desteklemesi, kullanıcılara ihtiyaç duydukları güvenilirlik hissini tanır. SSL, günümüzde birçok e-ticaret içerikli web sitesi tarafından kullanılmaktadır. Bu sistemin en önemli getirilerinden biri de marka imajının korunması olarak görülebilir.

Özellikle e-ticaret alanında uzmanlaşan markaların kullanıcılarına güvenli bir alışveriş ortamı sunması gereklidir. SSL protokolü sayesinde ziyaretçilerin hassas verileri koruma altına alınırken aynı zamanda markanın güvenilirliği de ön plana çıkarılır. Bu sayede, SSL sertifikasına sahip olan internet siteleri, kullanıcı gözünde daha güvenilir bir imaj yaratarak daha sık tercih edilir.

Yukarıda maddeler halinde bir çatı altında topladığımız özellikler ile beraber bu yazıda, “SSL nedir?” sorusunun cevabını sizlere elimizden geldiğince aktarmaya çalıştık. Sınırsız internet dünyası ve kalabalıklaşan nüfusu ile güvenliğin önem kazanması, bu sertifikayı çok daha önemli hale getirmektedir. 1995 yılından beri hizmet veren sertifika, yıllar içinde kendini internete adapte edebilmiştir.SSL

İlgili Haberler

>> Dijital çözümler işletmeler için büyük kolaylık sağlayacak!

>> E-posta nasıl açılır? Ücretsiz e-mail açma servisleri ve önerileri!