Sosyal medya hakkında şaşırtan çalışma

Sosyal medya hakkında şaşırtan çalışma

Sosyal medya artık hepimizin hayatında önemli bir yer tutuyor ve bu durum böyle de kalacak. Ancak şaşırtan bir çalışma gündeme oturdu. İşte tüm detaylar.

Ebeveynler genellikle çocuklar ve gençlerin sosyal medya kullanımı konusunda endişe duymakta. Bunun için oldukça da haklılar ancak ebeveynlerin endişelenmesine gerek olmayan bir şey var: Gençlerin sosyal medyada vakit geçirmesi, arkadaşlarıyla çevrimdışı etkileşimlerini olumsuz etkilemiyor. İnsan Davranışında yayınlanan yeni bir çalışmaya göre sosyal medyadaki hayat aktif yaşamda olumsuz bir etkiye sahip değil. NTNU Psikoloji Bölümü’nden Profesör Silje Steinsbekk, “Aksine, sosyal medyayı çok kullanan kişilerin arkadaşlarıyla çevrimdışı olarak daha fazla zaman geçirdiğini görüyoruz” diyor.

Sosyal medya hakkında şaşırtan çalışma

Sonuçlar, Trondheim Erken Güvenli Çalışması adı verilen uzun vadeli bir projeden elde edilen verilere dayanmakta. 10, 12, 14, 16 ve 18 yaşlarındaki yaklaşık 800 çocuk ve gençten veri toplandı. Araştırmacılar diğer şeylerin yanı sıra şu soruyu da sordular: Çocuklar sosyal medyayı kullanarak daha fazla zaman geçirirse, sosyal becerileri iyileşecek mi yoksa kötüleşecek mi ve arkadaşlarıyla çevrimdışı olarak daha az mı yoksa daha fazla mı zaman geçirecekler? Instagram ve benzeri uygulamaların kullanımı hakkında daha fazla bilgi edinmek önemli. Arkadaşlarla sosyal etkileşim başlı başına önemli. İyi bir zihinsel sağlıkla ilişkili ve sosyal becerileri uygulama fırsatı sağladığı için de önemli.

Online dünya, sosyal etkileşim için yeni bir alan ve bazı insanlar aşırı telefon kullanımının sosyal becerilerin gelişimini engellediğini öne sürerken, aksine uygulamalar sosyal becerileri geliştirebilir. Araştırmacılar ayrıca yaş, cinsiyet, arkadaşlık kalitesi ve sosyal kaygı belirtilerinin de rol oynayıp oynamadığını da araştırdı.

Google Chrome’a Yapay Zeka Entegrasyonu: Gemini Desteği