Sosyal medya düzenlemesi için son gün geldi çattı

Rusya sosyal medya yasası

Herkes tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen sosyal medya düzenlemesi için son güne ulaştık. Peki bu ne anlama geliyor?

Alınan son kararlar ile birlikte sosyal medya düzenlemesi meclisten geçmişti. Günlük kullanıcı sayısı bakımından 1 milyonu aşan platformlar ile alakalı önemli etkiler yaratması planlanan bu düzenleme aynı zamanda sorumluluk da getirdi.

Türkiye temsilcileri belirlemesi için bu şirketlere belirli bir mühlet verilmişti. Buna göre 2 Kasım 2020 tarihine kadar bu temsilcilerin görev başında olması gerekiyordu. Bugün 3 Kasım 2020 ve yetkililer bugünden itibaren yasal işlem başlatabilir.

Bütün sosyal medya platformları tehlikede

Facebook ve uzantıları, Tiktok, DailyMotion, YouTube, Periscope, Twitter ve VK gibi sosyal medya platformları şu an için tehlike altında. Hiçbirisi Türkiye’de temsilci belirlemedi ve bir süre daha böyle devam edecekler gibi görünüyor.

Alınan kararlara göre ilk başta 10 milyon lira gibi bir idari para cezası kesilecek. Hemen ardından 30 gün daha beklenecek. Yine temsilci belirlenmemesi halinde 30 milyon TL ceza kesilecek. Bu süreç böyle uzayıp gidecek ve en sonunda internet trafiği bant genişliği yüzde 90 seviyelerine kadar kısıtlanacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan tarafından yapılan bir çoklu görüşme ile birlikte bu platformlara gerekli bilgilendirme yapıldı. Ancak buna rağmen henüz kimseden ses çıkmadı. Bugün tüm sosyal medya platformlarına ceza kesilecek. Her ne kadar hükümet ciddi olduğunu göstermeye çalışsa bile yine de işler sanıldığından karmaşık.

Sosyal medya şirketleri ABD Başkanlık seçimlerine kilitlendi. Buradan çıkacak sonuca göre tavır alacaklar. Ayrıca CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı konuyla alakalı girişimler de henüz sonuçlanmadı. Sizce sosyal medya şirketlerine yaptırım uygulanmalı mı? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.