Sosyal medya düzenlemesi detayaları belli oldu!

sosyal medya düzenlemesi

Sosyal medya düzenlemesi için düğmeye basıldı. Sosyal medya platformları artık daha sık düzenlenecek ve tüm kontrol BTK’da olacak.

Twitter’da Berat Albayrak ve eşi için yapılan çirkin hakaretten sonra sosyal medya düzenlemesi bir kez daha gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaşanan bu çirkin olayın ardından açıklama yapmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları sanki tüm sosyal medya platformlarına erişim engelleniyormuş gibi algılanmıştı. Ancak durumun öyle olmadığı bugün ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Niçin YouTube, niçin Twitter, niçin Netflix şu bu gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz. İşte bu ahlaksızlıkları ortadan kaldırabilmek için. Yalanın iftiranın kişilik haklarına saldırının alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şarttır. Türkiye’ye bu tür mecralar yakışmıyor. Bu millete, ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz. Kanunların suç saydığı her konuda hak arama ve önleme yolları açık olmalıdır. ABD’lisi, Avrupalısı, Çinlisi bu imkana sahipken 83 milyonluk Türk vatandaşının sosyal medya terörü karşısında eli kolu bağlı kalmasını kabul edemeyiz. Bu konuda kapsamlı bir hukuki düzlenme üzerinde çalışıyoruz. Bu düzenlemenin süratle hazırlanması ve yürürlüğe sokulması çağrısında bulunuyorum. Yasama dönemi bitmeden tamamen bu meseleyi halledeceğimizi umuyorum. Hukuki düzenleme tamamlandığında erişim engeli ile adli ve mali yaptırımlar dahil her türlü yöntemi devreye sokacağız. Türkiye bir muz cumhuriyeti değildir.” açıklamasında bulunmuştu.

Sosyal medya platformları Türkiye’de engellenecek mi?

Bugün ise sosyal medya düzenlemesinin nasıl olacağına dair detaylar paylaşıldı. Kullanıcıları ve ahlakı korumak adına yapılacak olan adımlara ve BTK’ya verilecek olan yeni yetkilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • BTK, kamu yararını gözeterek WhatsApp, Facebook, Twitter, Netflix, WhatsApp ve  Telegram gibi uygulamaları engelleyebilecek.
  • Facebook, Twitter ve Instagram gibi tüm sosyal medya platformlarına Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getirilecek. Yasa çıktıktan sonra 30 gün içinde temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de bant genişliği %50 azaltılacak. Bu yaptırımlara rağmen eğer yine temsilcilik açılmaz ise ilgili site Türkiye’de tamamen kapatılacak.
  • Kullanıcı bilgileri Türkiye’de tutulacak. Bu zorunlu olacak.
  • Sosyal medya denetimini artırmak için 5651 ve 5809 sayılı kanunlarda değişikliğe gidilecek, BTK’ya geniş yetkiler tanınacak.
  • BTK, jandarma eşliğinde sosyal medya sitelerinin Türkiye ofislerinde denetim yapabilecek.
  • Uyarılan içerikler silinmezse sosyal medya şirketlerine ceza verilecek.
  • Bazı içeriklere erişim engellenebilecek.
  • Sosyal medya kullanıcıları içerik kaldırma talebinde bulunabilecek. Kullanıcı talebini sebepsiz yere reddeden platformlara para cezası uygulanacak.

sosyal medya düzenlemesi