Sony, Apple’a hayır dedi ve kapasiteyi artırmadı

Apple Vision Pro gozlugu yeni bir donemin habercisi olabilir 2

Analistler Apple Vision Pro’nun sınırlı sayıda üretileceğini tahmin ediyor ki, bu öngörüler cihaz tanıtılmadan önce de dile getiriliyordu. Fakat sınırlı üretimin arkasında ise başka bir sebep daha varmış. Söylenenlere göre Apple, Sony’den Vision Pro için daha fazla ekran üretmesini istemiş, fakat Japon devi buna hayır demiş. İşte detaylar…

Aralık ayında Vision Pro‘nun sınırlı sayıda satışa çıkması bekleniyordu, ancak Tim Cook böyle bir şey olmadığını ve gözlüğün 2024’te çıkacağını söyledi. Gözlük ne zaman satışa çıkarsa çıksın, analistler ve sektör uzmanları Vision Pro’nun ilk aşamada 100 binin altında üretilip, piyasaya sürüleceğini tahmin ediyor. Üretim sayısının zaman içinde artması bekleniyor. Analistler tarafından cihazın maliyet ve satış fiyatının bu durumda etkili olduğu birçok kez belirtildi. Güney Koreli yayın olan The Elec, sınırlı üretimin diğer nedenlerinden biri olarak da Sony’yi gösterdi.

Vision Pro’da OLEDos (OLED On Silicon) ekran kullanılıyor. Bu panelleri ise Sony üretiyor. The Elec, Apple’ın Sony’den kapasiteyi artırmasını istediğini, ancak Sony’nin bunu kabul etmediğini ileri sürdü. Raporda Sony’nin neden Apple’ı reddettiği belirtilmemiş, ayrıca dedikodunun kaynağı hakkında da bilgi verilmemiş. Ancak Sony’nin OLEDos ekranlardan 900 bin adet üretme kapasitesine sahip olduğu vurgulanıyor.

vision pro

The Elec, Sony’nin yılın her çeyrek döneminde yalnızca 100 bin ile 200 bin arasında üretim yapabildiğini söylüyor. Bu da 1 yıllık zaman için neredeyse 800 bin OLEDos paneli üretilebileceği anlamına geliyor. 2023’ün ikinci yarısındayız. Kaynağa göre geri kalan 2 çeyrek içinde toplamda 400 bine yakın panel tedarik edilebilir. Her Vision Pro’da iki adet OLEDos kullanılacak. Bu durumda 2023 içinde 200 bin veya biraz daha üstünde gözlük üretimi yapılabilir anlamına geliyor. Sonuç olarak bu sayıların sadece raporda geçtiğini ve tahmini olduğunu belirtelim.

Sony, OLEDos üretiminde tek tedarikçi konumunda. Apple’ın başka bir alternatifi daha yok. Şöyle bir iddia daha var, bilindiği üzere Samsung ve LG önde gelen ekran üreticilerinden ikisi. Güney Koreli teknoloji devlerinin OLEDos konusunda araştırma ve geliştirme yaptığı söyleniyor. Vision Pro’nun bir sonraki modelinde veya olursa daha ucuz alternatif modelinde, Samsung ve LG panel üretimini karşılayabilir. Zaman içinde tedarikçilere olan ihtiyaç değişebiliyor.

Godzilla, Apple Vision Pro’ya geliyor