Bilim insanlarına göre yabani şempanzeler, kendilerini iyileştirmek için ağrı kesici ve anti-bakteriyel özelliklere sahip bitkileri yiyorlar. İşte tüm detaylar.
Uganda ormanlarındaki çalışmaalarını anlatan bilim insanları; yaralı veya hasta görünen hayvanları bitkilerle kendi kendilerine tedavi edip etmediklerini anlamak için gözlemlediler. Yaralı bir hayvan ormandan yemek için belirli bir şey aradığında, araştırmacılar o bitkiden örnekler topladı ve onu analiz ettirdi. Test edilen bitkilerin çoğunun antibakteriyel özelliklere sahip olduğu ortaya çıktı. Bulgularını PLOS One dergisinde yayınlayan bilim insanları, şempanzelerin yeni ilaç arayışlarına bile yardımcı olabileceğini düşünüyor. Oxford Üniversitesi’nden baş araştırmacı Dr. Elodie Freymann, “Bu ormanlardaki her şeyin tıbbi özelliklerini test edemeyiz” dedi. “Öyleyse neden hakkında bu bilgiye sahip olmadığımız bu bitkileri, şempanzelerin üzerinden test etmiyoruz?”
Geçtiğimiz dört yıl boyunca Dr Freymann, Budongo Merkez Orman Koruma Alanı’ndaki iki yabani şempanze topluluğunu aylarca takip etti ve dikkatle gözlemledi.
O ve meslektaşları, ağrı belirtileri aramanın yanı sıra, hastalık ve enfeksiyonu kontrol etmek için dışkı ve idrar örnekleri topladı. Yaralı veya hasta bir şempanzenin normalde yemediği bir şeyi (örneğin ağaç kabuğu veya meyve kabuğu) aradığında özellikle dikkat ettiler. Dr Freymann, “Bitkilerin şifalı olabileceğine dair davranışsal ipuçları arıyorduk” dedi. Eli ağır yaralanmış bir hayvanı örnek aldık. “Yürümek için elini kullanmıyordu, topallıyordu” diye hatırladı. Bu hayvanın grubunun geri kalanı oturup yemek yerken, yaralı şempanze eğrelti otlarını aramak için topallayarak uzaklaştı. “Bu eğreltiotlarını bulup yiyen tek şempanze oydu.”
Araştırmacılar, güçlü antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu ortaya çıkan, Christella parasitica adlı bir bitki olan eğrelti otunu topladı ve analiz etti.
Araştırmacılar toplamda 13 farklı bitki türünden 17 örnek topladı ve bunları Almanya’daki Neubrandenburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Dr. Fabien Schultz’a test edilmek üzere gönderdi.
Bu, ekstraktların neredeyse %90’ının bakteri üremesini engellediğini ve üçte birinin doğal anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu, yani ağrıyı azaltıp iyileşmeyi destekleyebileceğini ortaya çıkardı. Dr Freymann, bu çalışmada bildirilen tüm yaralı ve hasta şempanzelerin tamamen iyileştiğini bildirmekten mutluluk duydu. “Eğrelti otu yiyen kişi önümüzdeki birkaç gün içinde tekrar elini kullanmaya başladı” diye açıkladı.
Bilim insanları 100 yaşına kadar yaşamanın sırrını açıkladı