Selfie kameralar evrim geçiriyor. Under Screen Camera’lar yolda

maxresdefault 34

#İŞBİRLİĞİ

Akıllı telefonlarda “kameralar” her zaman önemli olmuştur. Özellikle de arka kameralar. Önce tek kamerayla işe başlayan üreticiler, sonrasında dual kamera, 3 kamera, 4 kamera, hatta 5 arka kameralı modeller sundular. Under Screen Camera…

Selfie kameralar evrim geçiriyor. Under Screen Camera’lar yolda

Dual kameralı modellere baktığımızda, örneğin 2011’de satışa sunulan HTC Evo 3D modeli dikkat çekiciydi. Ürün, gözlüksüz 3D içerikler sunabilen ilk akıllı telefonlardan bir tanesiydi ve buna katkı sunabilmesi için arka tarafında dual lensli kamera yer alıyordu. Böylece 3D fotoğraflar ve videolar çekebiliyordu. Benzer olarak LG’nin de Optimus 3D telefonu vardı. Pek de ilgi görmedi bu modeller. Daha sonra pek çok üreticinin dual kamera tarafında yoğunlaştığına şahit olduk. 3D taraf değil de, daha çok geniş açılı fotoğraflar ve derinlik sensörü özellikleri için.

Tabii gerçekten “kamera telefon” olarak nitelendirilen ürünler de geldi. Nokia’nın PureView 808’i ve Lumia 1020’si, Samsung’un Galaxy K Zoom’u gibi. Her ne kadar kalın ve tasarımı pek iyi olmasa da, 10X optik zoom, Xenon & LED flash ve OIS gibi özellikleri bir arada sunabilen kaç telefon kamerası var?

Daha sonra, arkada 3 kameralı modeller gelmeye başladı. Örneğin, 2018 model Samsung Galaxy A7’nin arka tarafında 3 kamera yer alıyordu. Geniş açılı ve derinlik sensörü etkili çekimler daha da önem kazanmıştı.

Günümüze daha yakın bir zaman diliminde ise, arka tarafında 4 kamera olan Huawei P30 Pro ve arka tarafında 5 kamerası bulunan Nokia 9 PureView gibi modellerle karşılaştık.
Başta da belirttiğimiz gibi, özellikle arka kameralar her zaman önemli oldu. Öyle ki mobil kamera deneyimlerinin geliştirilmesi için firmalar Leica ve Zeiss gibi kamera ve optik tarafında önemli isimlerle iş birliklerine gitti, gidiyor.

Peki ya ön kameralar, yani selfie, hatta öz çekim olarak da adlandırılan kameralar?

Bildiğiniz gibi ilk dönem akıllı telefonlarda ön kameralar çok da önemli değildi. Görüntülü görüşmeler için tercih edilen bu kameralar, konu fotoğraf çekmek olduğunda çok da tercih edilmezdi. Lakin yıllar geçtikçe ve teknoloji geliştikçe, ön kameralarda da ciddi gelişmeler görüldü. Sanırız bu gelişim sürecinde “selfie” kavramının da katkısı büyük, hem de çok büyük. Ellen DeGeneres’ın 86. Akademi Ödülleri gecesinde pek çok ünlüyle çektiği fotoğraf, “selfie” kavramını da gündeme taşıdı.

Sonrasında telefon üreticilerine adeta bir şeyler oldu, ön kamera, yani selfie kameralara hiç olmadığı kadar önem vermeye başladılar. Çünkü insanlar, kendi fotoğraflarını çekmek istiyordu. Hem de hiç olmadığı kadar çok.

Örneğin Sony, Xperia C3 isimli modeliyle çıkageldi. 5MP değerde selfie kamerası vardı ve üstelik, LED flash ışığına da sahipti. Bir diğer hamle sahibi ise HTC idi. LED flash ışıklı 13MP selfie kameralı Desire Eye’ı görücüye çıkaran firma, en iyi selfie’ler için en iyi çözümü sunduğunu belirtiyordu.

Selfie kameralar evrim geçiriyor. Under Screen Camera'lar yolda

4K video çekebilen selfie – öz çekim kameralar da var

Bu arada selfie kavramı ülkemizde de giderek yaygınlaşırken, “Peki Türkçe karşılığı ne olmalı?” soruları sorulmaya başlandı ve nihayetinde “öz çekim” kavramında karar kılındı. Günümüzde hâlâ öz çekim kavramının pek kullanılmadığını, selfie tanımının çok yaygın olduğunu söylemeliyiz. Öte yandan, selfie kavramına bir diğer Türkçe karşılık olarak “görçek” önerisi de gündeme getirilmişti.

Hazır günümüze gelmişken, artık selfie kameralarla 4K videolar bile çekilebiliyor. Örneğin Samsung’un Galaxy S10+ modeli. Yine bu modeli dikkat çekici kılan bir diğer detay, dual selfie kamera sistemine sahip olması. Evet, nereden nereye…

Günümüz akıllı telefonlarında çerçeve unsuru yok denecek kadar azaldı. Üst ve alt kısımlarda siyah bantlara da veda ediyoruz. Önce ufak çentikler gördük, sonra “damla çentik” formu yaygınlaştı ve o damlanın içinde de gelişmiş selfie kameralar konumlandırıldı.
Tabii son birkaç yıldır ön kameraların bir diğer önem arz ettiği konu ise güvenlik, yani yüz ve retina tanıma sistemleri. Haliyle ön kameralar da tıpkı arka kameralar gibi her geçen gün biraz daha önem kazanıyor, bir yandan da form değiştiriyor.

Pop-up selfie kameralar yaygınlaşıyor, ama dahası da yolda: USC

Dedik ya günümüz akıllı telefonlarında damla çentikte selfie kameralar var diye, ama hepsi bu değil ki? Çünkü pop-up, yani açılır kapanır mekanizmaya sahip selfie kameralı telefonlar da pazara giriş yaptı. İlk örneklerini de Oppo Reno ve Xiaomi Mi 9T ile gördük. İlerleyen zamanlarda ürün yelpazesi genişleyecektir. Peki bitti mi, tabii ki hayır…

Oppo, geçtiğimiz günlerde Mobile World Congress Şanghay’da yeni bir teknoloji tanıttı: USC, yani Under Screen Camera, yani Ekranın Altındaki Kamera. “Göründüğünden daha fazlası” sloganını kullanan firma, bu yeni kamera teknolojisi sayesinde hem daha kaliteli çekimler yapabilmeyi hem de ekran çerçeve oranını daha verimli hale getirerek daha iyi bir akıllı telefon kullanım deneyimi sunabilmeyi amaçlıyor.

Evet, çok yakında tamamen çerçevesiz ekranlara sahip telefonlarla karşılaşacağız. Üstelik ön kısımda, ekranın altında yer verilen kameralar sayesinde yüksek bir kalite mümkün olacak. Oppo, bu kamera teknolojisi sayesinde ortalamanın üzerinde açıklık oranının elde edileceğinden, daha yüksek çözünürlüğün mümkün olacağından ve hem HDR hem de beyaz dengesi tarafında daha iyi sonuçların alınabileceğinden bahsetti.

Yani evet, önümüzdeki günlerde selfie kameralarının önemi daha da fazla olacak ve biz de bu gelişmeleri heyecanla takip etmeye devam edeceğiz.

Spam (İstenmeyen e-posta) nedir?