Seçmen sorgulama nasıl yapılır? Nerede oy kullanacağım?

Seçmen sorgulama

24 Haziran seçimleri için seçmen sorgulama işleminin internet üzerinden nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Seçmen sorgulama nasıl yapılır? Nerede oy kullanacağım? İşte bu soruların cevabı haberimizde.

24 Haziran 2018 tarihinde Türkiye‘de yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili genel seçimleri için geri sayım başladı. Tarih yaklaştıkça seçmenlerin kafasında Seçmen sorgulama nasıl yapılır? Nerede oy kullanacağım? soruları belirmeye başladı. Biz de sizler için internet üzerinden seçmen sorgulama işleminin nasıl yapıldığını anlatıyoruz.

Seçmen sorgulama nasıl yapılır?

İnternet üzerinden nerede oy kullanacağınızı öğrenmek için iki seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan biri Türkiye’nin dijitalleşme yolundaki en önemli adımı olan E-Devlet, diğer ise Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) resmi internet sitesi. Gelin önce E-Devlet üzerinden nerede oy kullanacağınızı nasıl öğreneceğinizden bahsedelim.

E-Devlet üzerinden nerede oy kullanacağınızı sorgulama

E-Devlet üzerinden nerede oy kullanacağınızı öğrenmek için öncelikle E-Devlet şifrenizi size en yakın PTT şubesinden lamanız gerekiyor. Şifrenizi aldıktan sonra T.C.’niz ile buradan sisteme giriş yapın. Daha sonra E-Devlet‘teki arama çubuğuna “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama” yazın.

Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama ekranında nerede oy kullanacağınız direkt olarak karşınıza çıkacaktır.

Seçmen sorgulama

YSK üzerinden nerede oy kullanacağınızı sorgulama

İkinci yöntem olan Yüksek Seçim Kurulu üzerinden sorgulama E-Devlet şifresi olmayanlar için. Kimliğinizi yanınıza aldıktan sonra buradan YSK’nin Nerede Oy Kullanacağım sayfasını açın. Kimlik tipinizi seçin. Daha sonra; Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl, T.C. Kimlik Numarası ve Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun.

Galaxy S10 işte böyle görünecek!

Yukarıdaki bu işlemleri yaptıktan sonra, nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Aşağıdan ise oy kullanma saatlerine ulaşabilirsiniz.

Tüm yurt genelinde:  08.00 – 17.00 saatleri arası yapılacak.

Dış Temsilciliklerde: 09.00 – 21.00 saatleri arası yapılacak.

Gümrük Kapılarında: 24 Haziran Pazar günü saat 17.00’a kadar yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulu; 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde yurt içinde ve yurt dışında toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmenin oy kullanabileceğini bildirdi.

Ülkenin ve sizin geleceğiniz için büyük önem taşıyan 24 Haziran seçimlerinde; ilk defa seçmen olarak 1 milyon 650 bin 171 kişi oy kullanacak.