SEC’nin adımları kripto regülasyonlarını hızlandıracak

SEC

Son dönemde kripto para ekosisteminde ana gündemi SEC’nin adımları oluşturuyor. ABD’nin SPK’sı konumundaki SEC’in, Binance ve Coinbase borsalarına yönelik soruşturma başlatması kripto regülasyonlarına ilişkin beklentiyi de artırdı.

 SEC geçtiğimiz günlerde iki ayrı kripto para borsasına soruşturma başlatarak kripto para piyasalarını oldukça hareketlendirdi. Bu soruşturma haberi ekosistemin bir kesiminde endişeye sebep olurken diğer bir kesimindeyse regülasyonlara ilişkin beklentileri canlandırdı.

Kripto para piyasalarının regüle edilmesi çok uzun süredir konuşulan bir konu. Ancak devletlerin büyük bir çoğunluğu tarafından henüz bir adım atılabilmiş değil. Kripto varlıkların diğer finansal varlıklara kıyasla farklı bir yapıya sahip olması sürecin yavaş ilerlemesine sebep oluyor.

SEC

Regülasyonlar

SEC’nin son dönemde borsalara yönelik başlattığı soruşturmalar ve Ripple davasının nihayete erme ihtimali, ortaya emsal denilebilecek argümanlar çıkaracağı için regülasyon çalışmalarının da bu çıktılar etrafında şekillenmesini bekleyebiliriz. Dolayısıyla bu gelişmelerin ekosistemin geleceği açısından oldukça önem arz ettiğini söylemek mümkün.

Ancak tüm bunlar, soruşturmaların sonuçlanmasının ardından kısa bir süre içerisinde regülasyonların tamamlanacağı anlamına gelmiyor. Çünkü neredeyse sıfırdan denilebilecek kadar erken bir aşamadan yasal mevzuat oluşturmak oldukça zor. Özellikle milyonlarca yatırımcıyı etkileyebilecek bir konuysa bu zorluk daha da artıyor. Bu sebeple kanun koyucuların tek bir seferde doğruyu bulması pek mümkün görünmüyor. Yasal mevzuat oluşturulsa dahi bir süre boyunca bu mevzuatlarda çeşitli güncelleme ve değişikliklerin yapıldığını göreceğiz.

Diğer ülkeleri de harekete geçirecek

Öte yandan, ABD’de başlayan regülasyon süreci, diğer ülkelerde de benzeri çalışmaları beraberinde getirecektir. Dolayısıyla bu noktada ABD’de oluşturulacak yasal mevzuatın dünya geneline emsal teşkil edeceğini söyleyebiliriz. Bu sebeple ABD’deki kripto hukukuna ilişkin yaşanan gelişmelerin ekosistem açısından önemi her geçen gün artmaya devam ediyor.

Kripto varlıkların regüle edilmesinin piyasaların gelişimi için uzun vadede yararlı olacak. Çünkü aksi bir senaryoda devam eden belirsizlik ortamı piyasalardaki dalgalanmayla beraber yatırımcıların risk durumu da olumsuz etkilenecek.

Threads, dijital pazarlamaya yeni bir soluk getirebilir