San Bernardino iPhone’u kırıldı, Apple davası düştü

iPhone modelleri kullanım oranları

2015 sonunda ABD San Bernardino’da meydana gelen silahlı terör saldırısı sonrasında saldırganın üzerinden çıkan kilitli iPhone yüzünden başlayan dava düştü. Mahkeme iPhone’un kırması için Apple’a ihtiyaç olmadığına hükmetti.

Apple-iPhone-FBI-Backdoor[1]

FBI, Apple’dan telefondaki şifreyi kırmasını isteyip red cevabı alınca mahkemeye gitmiş, mahkeme ise Apple’ın FBI’a yardımcı olmasına hükmetmişti. Ancak medya önüne çıkıp mahkeme kararına uymayacaklarını anlatan Apple CEO’su, telefondaki şifreyi kırmayı reddetmişti.

FBI şimdi mahkemeye gönderdiği belgede, üçüncü parti bir güvenlik şirketiyle iş birliği yaparak iPhone’u kırdıklarını bildirdi. Bunun üzerine de mahkeme artık Apple’a ihtiyaç olmadığını belirterek davayı düşürdü.

Dava Şubat ayından beri dünyada büyük yankı uyandırmış, Google, Amazon, Microsoft, Facebook ve Twitter da Apple’a destek açıklamalarında bulunmuştu. Ayrıca Birleşmiş Milletler’den bazı diplomatlar ve yöneticiler de Apple’ın tutumunu överek, iPhone’un kırılmasının, dünyanın pek çok otoriter ülkesindeki demokratik muhalif siyasetçinin hayatını tehlikeye sokacak sonuçlar doğurabileceğini vurgulamışlardı.

Telefonun kırılmasıyla FBI şimsi IŞİD bağlantılı saldırganın ABD’de destek aldığı kişilere ulaşabilecek ancak bu gelişme şimdi iOS sisteminin güvenliği konusundaki tartışmaları da beraberinde getirecek. Apple, telefonu kırmanın imkansız olduğunu iddia ederken, üçüncü parti bir “hacker” grubunun telefonu sadece birkaç hafta içinde kırması, iPhone kullanıcıları için güvenlik endişelerini de beraberinde getirecek.

 

Apple, kendi TV şovunu hazırlıyor