FBI, iPhone’u kırmak için yabancı hackerlar kullanmış

ios 9 3 1 cikti

FBI’ın, San Bernardino zanlısının iPhone’nunu kırma öyküsü hakkında yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. ABD senatörlerine telefonu nasıl kırdığını anlatan FBI, hangi yöntemin kullanıldığını veya açığın nerede olduğu konusunda bilgi vermiyor ancak kurumun bu işi yabancı bir hacker grubuna “sipariş” ettiği ortaya çıktı.

Sızan bilgilere göre FBI, çeşitli operasyonlarda iş birliği yaptığı ve sabit bir ücret ödediği “taşeron” bir hacker grubuyla çalışıyor. Bu grubun, iPhone’u kırabileceklerine dair tekliflerinden sonra FBI’ın işi bu gruba sipariş ettiği anlaşılıyor.

iphone-hack[1]

Söz konusu hacker grubunun iOS’taki açık hakkındaki bilgiyi “ticari sır” olarak gördüğü ve FBI ile paylaşmadığı da dile getiriliyor. Bu nedenle FBI ajanlarının aslında iPhone’un nasıl kırıldığı konusunda en ufak bilgisinin olmadığı düşünülüyor. Hacker grubunun sadece FBI’a telefonun şifresini verdiğini ve bu sayede federal güvenlik bürosunun şifreyi yazıp telefona girmek dışında bir iş yapmadığı da dikkat çeken diğer detay.

Öte yandan, Apple CEO’su, iOS’ta yaratılacak bir açığın yabancı ellere geçmesi halinde ülke güvenliği için büyük risk oluşturacağı uyarısı ve bu nedenle mahkeme kararını uygulamayacağını açıklaması hala hatıralardayken FBI’ın iOS’u kırmak için yabancı bir hacker grubu ile çalışması bazı kesimler tarafından tepki çekti. Şimdi herkesin aklındaki soru şu: Rus ve Çin istihbarat ajanları iOS’u kıracak sırları edinmek ve ABD bürokratlarının ve subaylarının elinde çok sayıda bulunan iPhone’lara erişmek için bu hacker grubunun peşine ne zaman düşecek?