Samsung’un karı telefon satışlarının düşüşü ve çip sıkıntısı nedeniyle %70 düştü

sss4

Küresel pazarda en çok kazanan firmalardan biri olan Samsung’un kazancı düşme eğilimine geçmiş durumda. Bunun nedeni olarak ise akıllı telefon satışlarının düşüşü ile beraber çip satışında da düşüş yaşaması gösteriliyor.

Samsun’un karı, bellek yongalarının azalan talebi ve yavaşlayan satışlarının ardından geçen yılın dördüncü çeyreğinde gözle görülür bir rakamla düştü. Tabiiki bunun pandemediden başlayarak çip krizine kadar birçok nedeni yer alıyor.

Güney Koreli teknoloji devi kısa süre önce, şirketin 2022’nin 4. çeyreğinde yüzde 70’e yakın büyük bir düşüş gördüğünü gösteren mali raporunu paylaştı. Bu, geçen yılın aynı dönemine kıyasla karlarında büyük bir düşüş. Küresel ekonomik sorunlar nedeniyle yarı iletkenlere ve akıllı telefonlara olan düşük talep ile karlardaki düşüşün birçok nedeni var. Marka, 2022’nin dördüncü çeyreği için 5 milyar dolarişletme karı ve yaklaşık 54 milyar dolar gelir beklediğini bildirdi.

Samsung

Bununla birlikte, aynı dönemde faaliyet karı %69 düşerken, yıllık yaklaşık %9’luk bir gelir düşüşü gördü. Ayrıca, faaliyet kârı da Samsung’un üç yıl içinde ilk yıla göre kâr düşüşünü gördüğü üçüncü çeyreğe göre yarıdan fazla düşmüştü. Bu aynı zamanda pazardaki satışların zayıflamasına yol açan düşen çip talebinden de kaynaklanıyordu.

Samsung, zayıf talep nedeniyle bellek işinden elde edilen kazançlarda önemli bir düşüş ve aynı zamanda zayıf akıllı telefon satışları gördüğünü de sözlerine ekledi. Bu eğilimin, “potansiyel bir küresel ekonomik gerilemeye” neden olan çevredeki dış etkenlerle ilgili belirsizlikler arasında devam ettiğini belirtti. Satışlardaki düşüş, chiplerin ortalama satış fiyatlarının da beklenen seviyelerin altına düşmesine neden oldu.

TCL, ilk 2’si 1 arada dizüstü bilgisayarını tanıttı