Samsung, Note 7 fiyaskosuyla 26 milyar dolar kaybetti

note 7

Samsung’un, Note 7 modelini piyasadan geri çağırmasıyla şirketin hisse senetleri hızla değer kaybetmeye başladı.

Note 7 bataryasının aşırı ısınarak patlamaya neden olduğu kazaların sayısı hızla artınca, Note 7’nin uçaklara alınmaması kararlaştırılmış ve telefon tüm dünyada tepkilere neden olmuştu. Samsung sonunda cihazın toplatılmasına karar verdi ancak bu kararı duyurmasıyla birlikte şirketin hisse senetlerindeki ani düşüş, Samsung’un piyasa değerinin 26 milyar dolar erimesine neden oldu. Zararın, borsada yeni işlem günüyle birlikte artması da bekleniyor.

Firma şimdiye kadar 2,5 milyon adet telefonu dağıtmıştı ve şimdi tüm bu cihazların geri toplanması için önemli bir lojistik operasyonun maliyetine katlanması gerekecek. Elbette toplanan cihazların, tamir edilseler bile, cihazın kazandığı kötü ün nedeniyle tekrar satılamayacağına dair öngörü de ağırlık kazanıyor. Dolayısıyla, kurumsal alanda çok rağbet gören bir iş telefonu olarak tanınan Note markasının bu olaydan büyük hasar görebileceği ve hatta Samsung’un Note serisini sonlandırmak zorunda kalabileceği de düşünülüyor. Tüm bu veriler doğrultusunda hareket eden yatırımcıların, hisse senetlerini elinde çıkarmaya başlamasıyla birlikte Samsung son bir aydaki en düşük hisse değerinin altına inmiş durumda.

Şimdiye dek sadece ABD’de Note 7’nin aşırı ısınması ve alev almasına dayalı 70 kaza yaşanmış bulunuyor. Özellikle Florida’da bir kullanıcının aracının içinde alev alarak on binlerce dolarlık SUV’u yakan Note 7’nin görüntüleri ABD’de büyük yankı uyandırmıştı. Piyasaya çıktığında büyük beğeni toplayan ve Samsung’un bugüne kadar tasarladığı en başarılı telefon olarak yorumlanan Note 7’nin yaşadığı aşırı ısınma ve alev alma problemi, firmanın başını uzun süre ağrıtacak gibi görünüyor.

 

Samsung Galaxy Note7 için basın duyurusu yayınlandı