Samsung’u Çok Zor Bir Sınav Bekliyor

Samsung hisseleri tepetaklak Note 7 faciasinda ikinci perde86729 1

Android dünyasının şimdiye kadar ki en iyi telefonu olarak gösterilen Note 7 ve başına gelenler Samsung’a büyük kayıplara neden oldu. Ancak asıl kayıp ve sınavlar bundan sonra gerçekleşecek.

Samsung Galaxy Note 7 çıktığı andan itibaren tüm eleştirmenler tarafından olumlu görüşler almış ve neredeyse herkesin büyük beğenisini kazanmıştı. Ancak cihaz satışa çıktıktan birkaç hafta sonra bataryasındaki sorun nedeniyle patlama haberleri dünyanın dört bir yaynından gelmeye başlamıştı. Firma bunun üzerine satışları tamamen durdurmuş ve yaklaşık 1 hafta sonra da cihazlar dünya çapında geri çağırmaya başlamıştı. Sorununun kaynağını araştıran Samsung mühendisleri cihazların patlamasının nedenininin bataryadaki bir tasarım hatasından kaynaklandığını açıklamış ve sorunun düzeltilerek tekrar üretime geçildiğini açıklamıştı. Üretim başladıktan kısa süre sonra da Samsung’un global sitesinden yapılan açıklama ile Galaxy Note 7 satışlarına tekrar başlanmıştı.

Cihazların ülkemizde ne zaman satışa sunulacağı hakkında sorular sorulmaya başlamışken ise tekrar patlama haberleri gelmeye başladı. Haberin ilk olarak gerçek olup olmadığı sorgulanırken dün Samsung tarafından yapılan açıklama ile birlikte Note 7’lerin fişi çekildi. Cihazların satışı tekrar durdurulurken bu kez üretim de tamamen durduruldu ve cihazın bir daha üretilmeyeceği açıklandı.

Gündeme bomba gibi düşen bu açıklama ile birlikte Samsung’un hisseleri çok büyük bir düşüş yaşadı. Skandalın ortaya çıktığı günden bu güne kadar milyar dolarlar kaybeden Samsung’un toplam değer kaydı 17 milyar dolar düzeyine ulaşmış durumda. Firma borsada toplam 17 milyar dolarlık değer kaybıyla 2008 yılından beri hiç yaşamadığı düşüşü yaşadı. Toplam piyasa değeri kaybı ise %8 düzeyinde.

Toplam Zarar 54 Milyar Dolar

17 milyar dolar düzeyindeki kayıp ise sadece borsada yaşanan kayıp. Asıl zararın ise 54 milyar dolara yakın olduğu iddia ediliyor. Araştırma geliştirme çalışmaları sırasında harcanan milyonlarca dolar, üretilen ve boşa giden milyonlarca cihaz, hazırlanan pazarlama çalışmalarının ve planların hepsinin boşa gitmesi gibi gibi pek çok maddenin birleşmesi ile oluşan 54 milyar dolarlık değer kaybı firma açısından çok büyük sorunlara neden olabilir. Dozerden akıllı telefona kadar pek çok ürün üreten Samsung, devasa büyüklüğü ile bu zararın altından kalakacak güce sahip olsa da bundan sonra yapacağı hamleler firmanın durumu açısından büyük öneme sahip.

Samsung ‘un Asıl Sınavı Bundan Sonra

Firma yılbaşı satışlarına elinde Note 7 skandalı, Galaxy S7 Edge ve Note 5 ile girecek. Ve bu durum firmaya yine büyük bir gelir kaybına neden olacak. Bir iddiaya göreyse Samsung iptal ettiği Note 7 sürümündeki donanımları yeni telefonunda kullanacak. Yani toplatılan Note 7’lerin içleri açılacak ve kamera gibi bazı donanımlar içerisinden çıkartılarak yeni tasarlanan cihaza takılacak ve cihazlar bu şekilde piyasaya sürülecek. Bu durumun yaşanıp yaşanmayacağını ve firmanın bu sorunların altından nasıl kalkacağını bekleyip göreceğiz.

Tesla 4 Milyar Dolar Değeri ile En Değerli 100 Şirket Arasına Girdi