Samsung Galaxy A9 (2018) inceleme. Toplamda 5 kameralı telefon

maxresdefault 34

#İŞBİRLİĞİ

Samsung’un Galaxy A serisinden bahsedildiğinde genellikle akıllara “Amiral gemisi modellere kıyasla daha uygun fiyatlı orta seviye modeller” gelir. Bu serinin 2018 yılındaki yeni üyesi ise, amiral gemisi modelleri kıskandıracak bir özelliğe sahip. Samsung Galaxy A9 (2018) modelinin arka tarafında tam 4 kamera yer alıyor. Böylelikle fotoğraf ve video tutkunlarına tek bir cihaz ile daha geniş seçenekler sunulabiliyor. 

Samsung Galaxy A9 SM-A920F (2018) inceleme

Samsung Galaxy A9’un tasarım detaylarına baktığımızda, ilk etapta köşelerden yumuşatılmış metal çerçeveler ve cam tasarımdan söz edebiliriz. Ön kısımda herhangi bir fiziksel tuş yer almazken arka tarafta da cihazın en önemli özelliği olarak 4 kamerayı görüyoruz. Aslında Galaxy A9’un son dönem premium Galaxy modellerinden tasarımsal anlamda pek de ayrılmadığını söyleyebiliriz.

Alt tarafında mono hoparlör çıkışı ve 3.5mm kulaklık bağlantı noktası bulunan telefon, şarj ve veri aktarımı için USB Type-C bağlantı noktasına sahip ve kutudan hızlı şarj adaptörü de çıkıyor.

7.8mm kalınlığında ve 183 gram ağırlığındaki ürünün tek elde kullanımı kolay, ama özellikle arka taraf kir ve parmak izi tutabiliyor, bir süre sonra avuçta terlemeye yol açabiliyor. Bu sebeple kılıflı kullanmak mantıklı olacaktır. Böylelikle muhtemel düşmelerde yaşanabilecek olası hasarların da önüne geçebilirsiniz.

kamera1

İster parmak izi okuyucu, isterseniz de yüz tanıma sistemini kullanın

Telefonun arka tarafında konumlandırılan parmak izi okuyucu sensör, gayet hızlı çalışıyor. Ayrıca konumlandığı nokta itibarıyla kullanımı da rahat. Tabii son dönemin popüler özelliklerinden yüz tanıma sistemine bu telefonda da yer veriliyor. İsterseniz aktifleştirebiliyor ve iyi ışıklı ortamlarda hızlı sonuçlar alabiliyorsunuz. Işık seviyesi azaldığında sistem de biraz yavaşlıyor.

Büyük ekranın keyfini çıkarın

Galaxy A9, 6.3 inch değerde Super Amoled ekran teknolojisiyle geliyor ve ekran çerçeve oranı %80.5. 1080×2220 çözünürlük sunan bu ekran, 18.5:9 değerinde. Diğer pek çok Galaxy modelinde olduğu gibi bu modelde de çeşitli görüntü modları mevcut. Mavi ışık filtresini açabilir, Amoled sinema ya da Amoled foto moduna geçiş yapabilirsiniz. Böylelikle ortam ışığını da göz önünde bulundurarak sizi rahatsız etmeyen, daha sıcak renk tonlarını elde edebilirsiniz.

Ekranın parlaklık düzeyi yeterli ve dış mekan kullanımlarında, farklı açılardan bakıldığında dahi sorun yaşamıyorsunuz. Genel olarak ekranın dokunuşlara hızlı tepkiler verdiğini, gerek oyun oynarken gerekse de video izlerken tatmin edici sonuçlar alabildiğinizi söyleyelim. Sonuçta 6.3 inch değerde devasa bir ekrandan söz ediyoruz.

Samsung Galaxy A9 (2018) inceleme. Arka tarafında 4 kamera olan ilk telefon!

Snapdragon 660 ile geliyor

Telefonda 14nm olarak üretilen Snapdragon 660 çipset tercih edilmiş. Bunun yanında Adreno 512 grafik çipi, 128GB dahili depolaması ve 6GB RAM değeri var. Geekbench 4 performans testinde tek çekirdekte 1605 puan alan telefon, çift çekirdekte de 5908 puan aldı. AnTuTu performans testinde de 141664 puanı gördü.

Birçok kullanıcı için 128GB dahili depolama ve 6GB RAM detaylarının sevindirici olduğunu söyleyebiliriz. Böylelikle Google Play Store’daki oyun ve uygulamaları rahatlıkla depolayabilir ve çalıştırabilirsiniz. Evet, bir amiral gemisi modeli kadar olmasa da güncel oyunları Galaxy A9’da da rahatlıkla oynayabilirsiniz. Örneğin PUBG en güncel ve güzel örneklerden bir tanesi.

Android 8.0 işletim sistemiyle gelen cihazın akıcı ve kullanışlı bir arayüzü var. İstediğiniz dosyalarınızı saklayabileceğiniz Güvenli Klasör uygulaması ve Bixby sanal asistan (Sesli olarak Türkçe desteği yok) bu telefonda da var. Bixby, aynı zamanda kamera tarafında da çektiğiniz fotoğraflardaki objeler hakkında internette araştırmalar ve alışveriş yapabilmenize de olanaklar sunuyor.

Android 8 demiştik ya hani, Android 9 işletim sistemi için hızlı bir güncelleme gelirse güzel olur doğrusu. Güncel detaylar ve güncel güvenlik yamaları sayesinde daha iyi bir deneyim elde etmeyi kim istemez.

4 kameraya sahip ilk telefon! Ön taraftaki kamerayı da sayarsak 5!

Ve gelelim Galaxy A9’un en önemli özelliği olan 4 kameradan oluşan ana kamera sistemine.

Öncelikle sıralama yapmamız gerekirse, arka tarafta 24+8+10+5MP’lik sistem mevcut. Bu kameralardan 24MP değerde olanın f1.7 açıklık oranı var. Böylelikle düşük ışık koşullarında dahi daha çok ışık alarak daha net detaylar elde etmenizi sağlıyor.

8MP değerde olan kamerayla da 120 derecelik geniş açılı, dolayısıyla tek kareye daha fazla detay sığdırabildiğiniz fotoğraflar çekebilirsiniz.

10MP’lik telephoto kamera ise, detaylarda kayıp yaşamadan 2x optik zoom yapabilmenize imkân sunuyor, ki hareketli video çekimlerinizde çok işinize yarıyor. Diyelim bir konserdesiniz ve 24MP kamera aktifken video çekiyorsunuz. Sahnenin bir bölümünde özel bir şov başladı ve buraya odaklanmak istiyorsunuz. İşte gerçek zamanlı olarak ekrandaki ibareye dokunarak 10MP’lik kamerayı aktifleştiriyor ve 2x optik zoom ile detayları daha yakından elde edebiliyorsunuz. Kameralar arası geçişlerde görüntü netliği kısa süreliğine bozulabiliyor, ama ses tarafında bir sorun yaşanmıyor.

5MP değerde kamera ise, Canlı Odak çekimlerinizde istediğiniz detayları ön plana alarak arka planı blurlu çekmenize yardımcı oluyor. Çekimi tamamladıktan sonra düzenleme yapmak istediğinizde de blurlu alanlar ve ön plana çıkmasını istediğiniz bölgeyi düzenleyebiliyorsunuz.

Biraz da çekim modlarına baktığımızda; pro, güzellik, ağır çekim ve hiper çekim gibi modları görüyoruz. Bunların haricinde AR emoji seçeneği aktifken renkli görüntüler elde edebilirsiniz. Bir de “ultra ağır çekim” modu var, ki bu modda da daha yavaş videolar çekebilirsiniz.

Bu arada, 4 kameralı bir telefonda 60 FPS çekim seçeneği ve optik görüntü sabitleme sistemi de olsa tadından yenmezdi açıkçası.

Ön tarafa geldiğimizde, 24MP değerde selfie kamerasını görüyoruz. Kameranın selfie çekim kalitesi gayet yeterli. İsterseniz geniş, isterseniz de selfie odak modlarını tercih edebiliyorsunuz. Özellikle selfie odağını beğendiğimizi söyleyelim. Tabii fotoğraflarda çeşitli düzenleme seçenekleri ve AR emojileri ön tarafta da kullanılabiliyor. Video kısmına baktığımızda da 1080p değerde videolar çekebiliyorsunuz. “Flaş ışığı” var mı diyecek olursanız, ön kamera için düşük ışık koşullarında ekran flaşı özelliğini kullanabilirsiniz.

Normal selfie modu

20181214 161742

Selfie odağı modu

20181214 161752

Otomatik mod

20181214 161837

Geniş açılı mod20181214 161840

2X optik zoom

20181214 161845

FM radyo ve hızlı şarj destekli pil

Bluetooth 5.0, NFC ve Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac gibi kablosuz bağlantı teknolojileri barındıran telefon, aynı zamanda FM radyo özelliği de sunuyor. Pil tarafına baktığımızda, hızlı şarj destekli 3800mAh pile sahip olduğunu görüyoruz. Bu pil, normal kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarmanızı sağlıyor. İsterseniz detaylı pil tasarruf modları arasında seçimler yaparak kullanım ömrünü artırabiliyorsunuz da.

Son sözlere gelecek olursak…

Galaxy A9, şık tasarımlı bir ürün. 6.3 inch değerdeki devasa ekranı, 128GB değerde geniş kapasitesi ve 6GB RAM değerleriyle dikkat çekiyor. Tabii en önemli özelliği de arka tarafında yer verilen 4 kameralı sistemi. İster yakın plan çekin, ister 2x optik zoom yapın, isterseniz de geniş açıda çekimler yapın. Size pek çok seçenek sunulmuş ve bunlar güzel detaylar. Yine de, optik görüntü sabitleme ve 60FPS’de çekim gibi özellikler de olsa çok daha iyi olurdu diye düşünüyoruz.

Ürün, ülkemizde 3600 TL’lik satış fiyatıyla bulunabiliyor.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

PlayStation Classic inceleme