Samsung, akıllı telefon pazarında kan kaybediyor

Ekran Resmi 2018 06 24 12.17.48

Hali hazırda akıllı telefon pazarının en çok sevkiyat gerçekleştiren firması konumunda bulunan Samsung, bu unvanını uzun süre koruyamayabilir. İşte detaylar.

Akıllı telefon pazarındaki rekabet, bu sektördeki dengelerin de değişmesine neden oluyor. Özellikle son birkaç yıldır, Çinli üreticilerin önlenemez bir yükselişi mevcut. Asya pazarını büyük ölçüde ele geçiren Çinli firmalar, şimdi de Avrupa ve Amerika pazarına yönelmiş durumdalar. Hiç şüphesiz Çin kökenli üreticilerin bu önlenemez yükselişi en çok da Samsung ve diğer Android tabanlı akıllı telefon üreticilerini rahatsız ediyor.

Samsung, akıllı telefon pazarında zor durumda

Bilindiği üzere Samsung, dünyanın en çok akıllı telefon satan şirketi. Bu şirketin 2010’dan günümüze yılda 300 milyon adetin üzerinde telefon sattığını söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Elbette bu 300 milyonluk rakamın çok büyük bir çoğunluğunu giriş ve orta segmentteki modeller oluşturuyor.

Güney Koreli teknoloji devinin hakim olduğu orta segmentteki rekabet ise son yıllarda oldukça artmış durumda. Çinli akıllı telefon üreticilerinin bu seviyede satışa sunduğu uygun fiyatlı cihazlar Samsung’u zora sokuyor.

2012 öncesinde Çin’de yüzde 20’lik pazar payına sahip olan Güney Koreli şirket, şu aralar yüzde 1’in üzerine çıkmak için çabalıyor.

Ortaya çıkan son rakamlara göre, Samsung’un Çin pazarında yaşadığı bu düşüş, önümüzdeki dönemlerde global ağırlıklı bir çöküşe dönüşebilir.

Keza Samsung’un 2018’de, 2012’den günümüze en düşük telefon sevkiyatı rakamlarına erişmesi bekleniyor. Her ne kadar Güney Koreli şirket hedefini 350 milyon olarak açıklamış olsa da ilk iki çeyrek sonunda 150 milyonluk sevkiyat gerçekleşmiş durumda.

Kısacası Samsung’un hedefini tutturması için önümüzdeki dönemde çıkacak olan Note 9’un yok satması gerekiyor. Bu da pek mümkün değil diyebiliriz.

Galaxy S10 ile iris tarayıcısı tarih olacak