Saat Kaç? Google bile Saati Bilmiyor

kusadasi benim saat geri alma

Saat değişimine dikkat. Saatlerin geriye alınma işlemi bu yıl itibariyle kaldırıldı. Online sistemlerin çoğu  bu duruma ayak uyduramamışken saati öğrenmek için Google’a yazanlar da yanlış saat ile karşılaşıyor.

Geçtiğimiz aylar yayınlanan kanun hükmünde kararname ile kış ve yaz saati uygulamasına son verildiği duyurulmuştu. Alınan karar ile birlikte dünya standardı olan sistemin dışına çıkıldı. Bundan sonra Türkiye UTC +2 değil UTC +3 saat diliminde bulunacak. Tüm dünyanın kullandığı ve günümüzdeki geçerliliği tartışmalı olan yaz-kış saati uygulamasının ülkemizde kaldırılması pek çok farklı uyum problemine neden olacak. Bugün  yaşadığımız ve bir sonraki saat değişim döneminde yaşayacağımız problemlerin dışında yurt dışı ile iş yapan insanların ve servislerin iş akışlarını değişimler gerekecek.

Saat Kaç ?

Bu sabah değişen saat nedeniyle neredeyse tüm cep telefonu ve bilgisayarlar saati yanlış göstermeye başladı. Android cep telefonları saati geriye alma işlemini uyguladı. Saat geriye alındığı için yanlış olan saat aslında telefonların gösterdiğinden 1 saat daha ileri. Apple cihazlara ise gelen güncelleme ile sorun yaşanmayacağı tahmin ediliyordu. Şu an için İPhone ve İPad’lerin saatleri geriye alıp almadığı tam olarak bilinmiyor. Microsoft ise geçtiğimiz günlerde yayınlığı güncelleme ile hem Windows Phone cihazlarda hem de Windows’da yaşanabilecek saat sorununun önüne geçmiş durumda.

BTK’dan Saat Uyarısı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu dün öğle saatlerinde yaptığı açıklama ile saat değişimi ile ilgili bilgilendirme yaptı. Saat değişiminden bir gün önce gelen açıklamanın ne kadar yararlı olduğu tartışmalı iken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yaptığı basın açıklamasına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Resmi Gazete’nin 07.09.2016 tarih 2016/9154 sayılı kararı ile gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla, bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03:00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının sürdürülmesi kararlaştırılmış olup, 30 Ekim 2016 pazar günü saat 04:00’ten itibaren bir saat geri alınması ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

Buna göre 30 Ekim 2016’dan itibaren Türkiye’nin yeni saat dilimi UTC+2 yerine UTC+3 olmaktadır.

Bu bağlamda;

Kurumumuz tarafından yetkilendirilerek hizmet sunan operatörler ile kurum ve kuruluşların

 İlgili altyapı ve sistemlerinde yaz saati uygulamasının otomatik olarak sona erdirilmemesi için gerekli düzenlemeleri yapması,

 Altyapı ve sistemlerde hatalı saat değişikliği nedeni ile mağduriyet yaşanmaması için tüm tedbirleri alması,

 Abonelerinin ve tüketicilerinin telefon ve bilgisayarlarında otomatik saat değişikliğine karşı uyarılması,

Vatandaşlarımızın iletişim cihazlarında ve bilgisayarlarının sistemlerinde güncelleme yapılmamış olması halinde 30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04:00’ten itibaren otomatik saat değişikliği ile karşılaşabilecekleri ve mağduriyet yaşanmaması için güncellemelerin ve gerekli kontrollerin yapılması hususları;

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Google’ın yapay zekaları bağımsızlıklarını ilan etti