BTK Kamuoyu Görüşü Almaya Başladı

btk

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu internet sitesinden yaptığı duyuru ile komuoyu görüşü almaya başladığını duyurdu. 2017 yılı iş planı için toplanan talepler için iletişim adresleri yayınlandı.

Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu kısa adıyla BTK, ülkemizdeki tüm internet ve GSM bağlantılarının yanı sıra tüm haberleşme sistemlerinden sorumlu olan kurum. Sektörü düzenleyerek denetlemeler yapmakla da yükümlü olan kurum son olarak adil kullanım noktası hakkında yaptığı çalışma ile gündeme gelmişti.

Kurum yaptığı açıklama ile kullanıcılardan çok büyük tepkiler çeken ve büyük imza kampayaları başlatılan AKN ya da AKK ile igili yaptığı çalışmaları paylaşmıştı. Adil olmadığı iddia edilen adil kullanım noktasının 2019 yılında kaldırılabileceğini açıklayan kurum bu konuda kamuoyu ve sektör temsilcilerinden görüş almaya başlamıştı.

2017 İş Planı için BTK Görüş Almaya Başladı. Siz de Görüş Gönderebilirsiniz

BTK bu kez de 2017 yılına yönelik iş planını oluşturmak için görüş almaya başladı. Sektör temsilcilerinin yanı sıra komuoyundan da görüş alcağını belirten kurumun resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada Bil. Uzm. Şefik Y. PENÇERECİ ve Bil. B. Uzm. Talat GÜÇLÜ’nün görüş alımlarıyla ilgilendiği belirtilmiş. Aynı zamanda yetkililerin mail adresleri de kurumun internet sitesinde yayınlanmış. Yapılan açıklamanın tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Ek olarak Kurum duyurunun yapıldığı sayfada görüş bildirilmesi için bir forum oluşturmuş durumda. Forma Buraya Tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından gündeme alınarak değerlendirilmesi/düzenlenmesi/çalışılması düşünülen temel konu başlıkları BTK yıllık iş planları ile sektörümüze duyurulmaktadır.

2017 yılında BTK gündeminde yer alacak temel konu başlıklarının belirlenmesi sırasında sektörümüzün görüşlerinin de dikkate alınabilmesini teminen, 14/11/2016 tarihine kadar BTK’ya elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir. Görüş gönderme bağlantısı  26/10/2016 tarihinden itibaren 14/11/2016 tarihine kadar askıda kalacaktır.
Konuyla ilgili olabilecek diğer sorularınız için aşağıda bilgileri verilen uzmanlarla iletişim kurabilirsiniz.

Adı-Soyadı        e-posta             Telefon
Bil. Uzm. Şefik Y. PENÇERECİ[email protected]0312 294 77 79
Bil. B. Uzm. Talat GÜÇLÜ[email protected]0312 294 77 75

 

AKN Hakkında Alınan Kararın Detayları

01.09.2016 tarihli verilen karara göre, son yıllarda artan veri trafiği ihtiyacı sebebiyle AKN konusunda önemli düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemeler önümüzdeki aylarda uygulamaya sokulacak. Resmi kararda yer alan maddelerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Adil kullanım noktasında yapılan değişikler

1- Limtsiz/Sınırsız ancak AKN kapsamında olan paketlerde, AKN aşıldıktan sonraki hız %50 oranında artırılacak. Yani 3 Mbps olarak uygulanan hız yaklaşık olarak 4.5 Mbps’ye çıkacak.

2- Mobil şebekelerde AKN uygulanan internet paketlerinde AKN sonrası veri hızı en az 128 Kbps olacak. An itibariyle yaklaşık olarak 96 Kbps uygulanıyor. Yani burada da bir artış söz konusu.

3- 02:00 ile 08:00 saatleri arasındaki veri tüketimi, AKN kapsamında sayılmayacak. Yani bu saat aralığında yapılan indirmeler kotayı harcamayacak. Bu şekilde tüketiciler, internetin yoğun olmadığı saatlerde veri tüketmeye teşvik edilecek.

4- İnternet sağlayıcılarının AKN’nin %80 ve %100’üne ulaşıldığı durumlarda tüketicileri kısa mesaj ile bilgilendirmesi zorunlu oldu.

5- AKN kapsamındaki paket ve tarifelerin isminin AKN uygulamasını içerek şekilde düzenlenmesi, her türlü reklam ve tanıtımda AKN uygulamasına yer verilmesi zorunluluğu getirildi.

6- 31.12.2018 tarihi itibariyle AKN uygulamasına son verilmesine yönelik çalışma ve analizlere ilişkin karar verildi.

Resmi açıklamanın tamamına buradaki bağlantılan (PDF formatında) ulaşabilirsiniz. AKN uygulaması tam anlamıyla ortadan kalkmış değil ancak son derece önemli adımlar atıldığını söyleyebiliriz.

Saat Kaç? Google bile Saati Bilmiyor