Rusya Luna-25 uzay aracı Ay’a çarptı!

Rusya Luna-25 uzay aracı Ay'a çarptı!

Rusya 1976’dan beri Ay’a iniş girişiminde bulunmamıştı ancak şimdi deneseler de hayal kırıklığı ile karşılaştılar. İşte tüm detaylar.

10 Ağustos’ta fırlatılmasından on gün sonra, Rusya devlet uzay ajansı Roskosmos, Luna-25 uzay aracının kontrolden çıkıp Ay’a çarptığını doğruladı. Roscosmos yaptığı açıklamada, “Aygıt öngörülemeyen bir yörüngeye girdi ve Ay’ın yüzeyiyle çarpışması sonucu varlığı sona erdi.” Kuruluş, kaza haberlerini paylaşmadan önce olayı ilk başta “anormal bir durum” olarak bildirdi.

Rusya Luna-25 uzay aracı Ay'a çarptı!

Luna-25, ayın güney kutbuna gidiyordu ve gezisi sırasında tam bir yıl harcadı. Ayrıca sürüş teknolojisini test etmek ve regoliti (ay taşını örten toprak) incelemek için ayarlandı. Plan, 21 Ağustos’ta iniş yapmadan önce ayın yörüngesinde beş gün kalmasıydı.  Başarılı olursa, güney kutbuna inen ilk gemi olacaktı ancak bu unvan şimdi Hindistan’a gidebilir. Rusya, uzay aracı 14 Temmuz’da fırlatılan ve 23 Ağustos’ta Ay’a inmesi beklenen Hindistan’ı yenmek için yarışıyordu.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler kendi ay görevleri için hazırlanıyor. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri, 2024’te Ay’ın yörüngesine insanları yerleştirmeyi ve 2025’te Ay’a iniş yapmayı planlıyor. Çin, Japonya, Meksika, Kanada ve İsrail, Ay’a ulaşmak için aktif planları olan diğer ülkeler arasında. İnsanoğlunun uzaya olan merağı hız kesmeden devam ediyor ancak ne yazık ki bazı projeler hayal kırıklığı ile sonuçlanıyor. Bu sebeple farklı ülkeler farklı girişimlerde bulunmaya devam ediyor.

Vitamin LGS : Kişiselleştirilmiş çalışma programıyla öğrencileri sınava hazırlıyor