Rusya gıdayı yeni silahı olarak kullanacak!

Rusya gıdayı yeni silahı olarak kullanacak!

Rusya Ukrayna krizi dünyayı ciddi anlamda sarstı. Şimdi işin içine gıda krizi de ekleniyor. İşte tüm detaylar.

Bir savaş suçları dosyasında, Rusya gıdayı silah haline getirdi ve Ukrayna’da kasten açlığa neden oluyor ifadeleri yer aldı. Ukrayna savcısıyla birlikte çalışan önde gelen insan hakları avukatları, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) sunulacak bir rapor hazırlıyor. Dosya, 18 aylık savaş boyunca açlığın bir “silah” olarak kullanıldığına dair örnekleri belgeleyecek ve kanıtlar, ICC’yi Vladimir Putin’in suçlanabileceği bir soruşturma başlatmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.


Rusya gıdayı yeni silahı olarak kullanacak!

Olaylar arasında 16 Mart 2022’de Çernihiv’de 20 sivilin öldürülmesi de yer alıyor. Rusya bombaları bir süpermarketin önünde patlarken, Ukraynalı yerel halk yemek için sıraya girerken, avukatlar da benzer şekilde şehre gıda tedarikinin kesildiği Mariupol kuşatmasına odaklanacak. İnsani yardım koridorlarının da askıya alınması, yardımın açlıktan ölmek üzere olanlara dağıtılmasını giderek zorlaştırdı.

Mayıs 2018’de Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, gıda güvensizliği ve açlığın bir savaş taktiği olarak kullanılmasını kınayan bir kararı oybirliğiyle kabul etti. Kararda, savaştaki tüm tarafların gıda stoklarını, çiftlikleri, pazarları ve diğer gıda dağıtım mekanizmalarını olduğu gibi bırakmaları istendi ve “sivilleri aç bırakmanın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasının savaş suçu teşkil edebileceği” belirtildi.

Global Rights Compliance hukuk firmasının kıdemli avukatlarından Yousuf Khan, The Guardian’a şunları söyledi: “Gıdanın silah haline getirilmesi, Ukrayna şehirlerindeki malzemelerin kesildiği Şubat 2022’deki ilk işgalle başlayan üç aşamada gerçekleşti.”

Team Peugeot Totalenergies’in resmi pilotu Stoffel Vandoorne oldu!