Rusya darbe girişimi sonrası interneti kısıtladı

rusya

Rus internet servis sağlayıcıları, Devlet Başkanı Vladamir Putin’in Wagner paramiliter grubunun lideri Yevgeny Prigozhin’i “silahlı isyan düzenlemekle” suçlamasının ardından Google Haberler’e erişimi kesti.

Rusya darbe girişimi sonrası interneti kısıtladı. İnternet izleyicisi NetBlocks’a göre, Rostelecom, U-LAN ve Telplusl dahil olmak üzere en az beş Rus telekom, ülke içindeki web kullanıcılarının haber toplayıcıya erişmesini engelliyor.

putin rusya

Cuma günü geç saatlerde, Wagner Grubu paralı askerleri Ukrayna sınırını geçerek Azak Denizi’nden 20 mil uzakta bulunan Rostov-on-Don’a girdiler ve Rusya’nın güney askeri karargahına ev sahipliği yapan şehri normal güçlerin fazla direnişiyle karşılaşmadan ele geçirdiler. Cumartesi günü BBC News, Wagner kuvvetlerinin kuzeye, Moskova’ya doğru ilerlediğini bildirdi. Prigozhin, düzenli ordunun Ukrayna’da konuşlu Wagner personeline düzenlediğini iddia ettiği bir füze saldırısına yanıt olarak Rusya Savunma Bakanlığı’nı devirme sözü verdi. Prigozhin, Wagner Group’un kurucusu olmasının yanı sıra, Rusya’nın 2016 ABD seçimlerine müdahale kampanyasının arkasındaki trol çiftliği olan İnternet Araştırma Ajansı’nın da finansörü ve yaratıcısı.

rusya

Rusya darbe girişimi sonrası interneti kısıtladı

Prigozhin’in isyanını Rus devleti için “ölümcül bir tehdit” olarak çerçeveleyen Putin, paramiliter gruba katılan herkesin sert sonuçlar ile karşılaşacağını bildirdi. The Washington Post’a göre Putin, cumartesi günü yaptığı açıklamada, “İhanet yoluna kasten giren, silahlı bir isyan hazırlayan, şantaj ve terör yöntemlerini seçen herkes kaçınılmaz olarak cezalandırılacak” dedi.

Google

Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, birçok Batılı teknoloji firması ya ülkeden çekildi ya da hizmetlerinin telekom düzenleyici Roskomnadzor tarafından bloke edildiğini gördü. Facebook ve Twitter, geçen yılın Mart ayından bu yana ülke içinde kısmen veya tamamen engellenen platformlar arasında yer alıyor.

Wagner, dün akşam geç saatlerde Putin ile uzlaşıldığını bildirerek geri çekildiğini açıkladı.

AMD , İrlanda’da 135 Milyon dolar yatırım yapacak