Rusya, Almanya ile ortak kullandıkları uzay teleskobunu Almanların izni olmadan çalıştırmak için teleskobu ele geçirmeye çalışıyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası batı dünyası tarafından Rusya’ya karşı uygulanan katı yaptırımlar, her iki taraf için de ciddi sorunları beraberinde getirdi. Uzay araştırmaları da Rusya ile batı arasındaki bu gerilimden nasibini aldı.
Bildiğiniz gibi Rusya, başta Uluslararası Uzay İstasyonu olmak üzere pek çok uluslararası uzay projesinin ortakları arasında yer alıyor. Amerika ve Avrupa ülkeleri ile birlikte ortak uzay projelerine imza atan Rusya, Ukrayna işgali sonrası ise bu projelerde rol almakta güçlük çekiyor. Uzaydaki bu yeni gerilimin son cephesi de Spektrum-Röntgen-Gamma uzay teleskobu oldu.
2019 yılında Proton roketi tarafından yörüngeye taşınan Spektrum-Röntgen-Gamma uzay teleskobu, Rusya’nın Sovyetler Birliği günlerinden beri hayata geçirdiği belki de en büyük uzay projesi. Ancak Rusya bu projeyi tek başına hayata geçirmedi. Sovyetler Birliği döneminde temelleri atılan bu projeyi tamamlayabilmek için Almanya ile ortaklık kurdu.
Dünyanın yaklaşık 1.5 milyon üstünde yer alan ve uzay galaksileri tespit edip haritalayan bir X-Ray gözlem aracı olan Spektrum-Röntgen-Gamma, ya da kısa adıyla Spektr-RG, Almanya ve Rusya işbirliğinde geliştirildi ve fırlatıldı. Rusya bu gözlem aracını yaparken, Almanya da gözlem aracının kullandığı temel görüntüleme mekanizmasını geliştirdi. eROSITA adı verilen görüntüleme aracının yedi yıl boyunca gözlem yapması planlanıyordu. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı başlayınca Almanya’nın Rusya’ya yaptırımları kapsamında eROSITA da devre dışı bırakıldı.
Rusya ise ortak kullandıkları uzay teleskobunun Almanlar tarafından devre dışı bırakılmasını pek hoş karşılamadı. Almanya’nın bu kararını eleştiren Rus uzay ajansı Roscosmos, sadece eleştirmekle kalmayacak gibi duruyor. Çünkü Roscosmos, şu anda Almanya’nın kontrolündeki uzay teleskobunu ele geçirmenin yollarını arıyor.
Roscosmos Başkanı Dmitry Rogozin, eROSITA’nın tekrar aktif hale getirilmesi için ekibine talimat verdiğini açıkladı. Almanya tarafı ise onların işbirliği olmadan teleskobu yeniden aktif hale getirmeye çalışmanın teleskobu bozabileceğini söylüyor. Ancak Putin’i desteklediği bilinen Rogozin’in Almanya’nın bu uyarılarını pek dikkate alacağı düşünülmüyor.
Rusya’nın gerçekten uzay teleskobunu ele geçirmek için bir hamlede bulunup bulunmayacağını bekleyip göreceğiz.