HMS Queen Elizabeth Su Alıyor!

HMS Queen Elizabeth

İngiltere kraliçesi Elizabeth tarafından Portmouth tersanelerinde yaptırılan Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemisi, pervane şaftlarındaki üretim hatası nedeniyle su alıyor. 3.1 milyar avroya mâl olan uçak gemisindeki hata denemeler sırasında tespit edildi. HMS Queen Elizabeth  arıza nedeniyle saatte 200 litre su alıyor.

Kraliyet Donanması sözcüsü, HMS Queen Elizabeth  uçak gemisinin, Portsmouth limanında onarılacağını ancak bir takım engeller nedeniyle bunun biraz uzun süreceğini açıkladı.

Kraliyet Donanması, geminin su aldığını önce basından sakladı ancak durum kısa sürede manşetlere düştü. HMS Queen Elizabeth; BAE Systems, Babcock ve Thales şirketlerinin yer aldığı Aircraft Carrier Alliance tarafından inşa edildi. Dev uçak gemisi 6 blok halinde üretildi ve sonra birleştirildi. Geminin su alan bloğunu BAE Systems inşa etti. Şirket, onarıma yeni yılbaşından sonra başlanacağı ve kısa sürede biteceğini açıkladı. Üretici şirketler sorunu uzun süredir biliyorlardı ancak kraliçenin de katılımıyla gerçekleşen uçak gemisinin donanmaya teslim töreninin yapılmasını beklediler. Kraliyet donanması, uçak gemisinin kuru havuza çekilmeden tamir edilmesi konusunda baskı yapıyor.

Savunma Sekreteri Gavin Williamson, tüm onarım masraflarının üretici Aircraft Carrier Alliance tarafından karşılanacağını açıkladı.

280 metre uzunluğundaki HMS Queen Elizabeth, yeni nesil uçak gemileri için bir devrim niteliğinde. Ayrıca donanmanın ikinci uçak gemisi HMS Prince of Wales‘in inşası devam ediyor. İngiliz hükûmeti, 2023 yılına kadar en az beş adet Type 31e sınıfı firkateyn satın alacağını açıkladı.

Bununla birlikte İngiltere, ABD merkezli havacılık şirketi Lockheed Martin‘den 48 adet F-35 savaş jeti almak için 9.1 milyar sterlin değerinde bir anlaşma imzaladı. Bu jetlerin bir kısmının HMS Queen Elizabeth uçak gemisinde görev yapacağı biliniyor.

Toyota 2020’in ilk yarısına kadar 10 elektrikli otomobil tanıtacak