Robotlar ve insan davranışları birbiriyle bağlantılı

Robotlar ve insan davranışları

Uzun bir süredir bilim dünyasında tartışılan robotlar ve insan davranışları sonunda bir sonuca vardı.

Bazı bilim insanları robotların insan davranışlarına etki etme konusunda güçlü olduğunu söylerken bazıları da bunun tam tersini düşünüyordu ancak robotlar ve insan davranışları birbirine yakın çıktı. Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucunda bilim insanları robotların insanların davranışlarında etki sahibi olduğunu ortaya çıkardı.

Robotlar insanları etkileyebiliyor

Robot, çalışmanın bir kısmında “Üzgünüm çocuklar, bu turda hata yaptım. İnanmak zor ama robotlar da hata yapar” gibi ifadeler kullandığını da insanlar daha anlayışlı ve yumuşak davranıyor. Üstelik bunu sadece robota karşı değil aynı zamanda birbirlerine karşı da uyguluyor.

Robot evcil hayvanlar yapay zeka ile çalışacak

Yale Ağ Bilimi Enstitüsü’nden çalışmanın başyazarı Margaret L. Traeger, “Robotların doğrudan etkileşimde bulundukları insanların davranışlarını etkileyebileceğini biliyoruz. Çalışmamız, robotların insan/insan etkileşimlerini etkileyebileceğini gösteriyor” ifadelerine yer vererek duruma açıklık getirdi. Yapılan bütün araştırmaların sonucunda gerçekten de robotların insanların duyguları üzerinde etki sahibi olduğu net olarak görüldü.

Robotlar ve insan davranışları yeni

Tüm bu deneyler en az 500 kişi ile denendi. Çıkan sonuçların tamamı neredeyse aynıydı. İnsanlar robotların davranışlarına göre kendi davranışlarını şekillendirebiliyor. Burada sadece robotların kibar yaklaşması ya da sert olması önemli değil. Aynı zamanda robotlar ne kadar çok farklı duygu gösterirse insanlar da ona benzer duygular veriyor. Sizce gerçekten de robotlar insanların duygusal süreçlerine olumlu ya da olumsuz etki edebiliyor mu? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.