Ritim Projesi, Rüzgar Enerjisinin Kullanımını Arttıracak

rüzfar

Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımlar giderek artıyor. Bu yatırımlar güneş enerjisi olarak öne çıksa da ülkemizde verimli rüzgarların gücünden yararlanılması için de çalışmalar yapılıyor. Bunun için kurulan rüzgar ritm izleme merkezi, rüzgarların elektrik enerjisi olara memleketimize kazandırılması çalışmalarını yürütecek.

Bu merkezin kurulmasıyla rüzgar enerjisinden faydalanılması için yapılan çalışmalar daha kaliteli gerçekleşecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarına teknolojik yatırımların yapılmasının ana sebebi, Türkiye’nin enerjide olan dışarıya bağımlılığı. Yaklaşık olarak bu rakam 60 milyar dolar. Buda cari açığa olumsuz derece de etki eden bir sebep. 60 milyarlık elektrik ithalatına karşı sadece 8 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu. Aradaki fark ise 52 milyar dolar. Buda ulaşımda kullanılan enerjiyi kapsıyor. Eğer elektrikli arabaların da enerjisi güneşten sağlanabilirse bu rakam lehimize olacak.

rüzfar

Ritm projesi peki ne sağlayacaktır? Rüzgar santrallerinin üretiminin nerede olabileceği ve nerede doğru bir rüzgar enerji santrali kurulabileceğini tespit edecek. Rüzgarlardan en çok nerede faydalanabilir onların tespitinde çalışılacak. Böylece kaynakların daha aktif ve verimli kullanılması sağlanacak. Buna benzer bir proje TÜBİTAK tarafından güneş enerjisi için yapılması planlanıyor. Türkiye için hayırlı olacak projeler, çevre kirliliğinin de önüne geçecek projelerdir.