#İŞBİRLİĞİ
Resident Evil 3 geri döndü! Raccoon City sokaklarında, korkunç Nemesis ile bir kez daha kovalamacaya hazırlanıyoruz.
Resident Evil 3’ü yıllar evvel, sahip olduğum ilk PC’mde oynamıştım. Heyecan düzeyi yüksek, harika bir oyundu. O sıralar çok da iyi İngilizce bilgisine sahip değildim, ama ona rağmen bir şekilde mücadele ediyor ve bir şekilde yolu bulabiliyordum. Yalnızlık hissini çok iyi verebilen, korkutucu bir oyundu.
Bir de Nemesis vardı, ki oyunun ek ismini de oluşturuyordu bu yaratık. Öyle savunmasız anlarda çıkıyordu ki karşıma, elim ayağıma dolaşıyordu. Görünüşü zaten korkunçtu, ama asıl etkileyici olan tarafı “Starsss!” diye bağırışıydı bana göre. Çok etkileyici bir ses tonu vardı. Onunla bir tren kazası sonucu, ateşin etrafında dakikalarca süren kovalamacamızı bugün bile hatırlıyorum. Yalnızca bir bıçağa sahiptim ve onunla öldürebilmiştim onu, ya da o an için öyle sanmıştım… Günlerce, hatta haftalarca süren bir macera olmuştu.
Sonra yıllar ve yıllar geçti…
Capcom, oyun tarihinin en başarılı ve en uzun soluklu serilerinden Resident Evil’a yeni üyeler eklemeyi sürdürdü ve bir yandan da klasik oyunlarını yeniden hazırlamaya başladı. İşte bu konumda, Resident Evil 2’nin yeniden yapım versiyonu harikaydı. Tam da bu esnada “Acaba Resident Evil 3 de gelir mi?” diye soruyorduk ki, Capcom bizi fazla bekletmedi. Resident Evil 3’ün 2020 versiyonu kısa süre önce satışa sunuldu. Peki bizim beklediğimiz RE3, aslında bu muydu?
Resident Evil 3 (2020), her şeyden önce harika bir görsel kaliteye sahip. Karakter tasarımlarından mekan detaylarına, ışık ve gölge detaylarından animasyonlara, zombilerin yaralanma detaylarına kadar çok iyi bir işçilik çıkarılmış. Capcom, gerçekten de görsellik konusuna önem gösteren başlıca firmalardan bir tanesi. Ama…
Fark etmişsinizdir, bu yeni oyunun ek ismi olarak bu kez “Nemesis” ibaresi geçmiyor. Zaten Nemesis’in yeni tasarımı ilk kez gösterildiğinde pek hoşuma gitmemişti. Daha sonra yayınlanan oynanış videoları itibarıyla da ses tonunu duymuştum ve nerede eski “Starssss” deyişi, nerede şimdiki… Bu konulardan zaten puanını kırmıştım oyunun. Nereden bilelim daha da üzüleceğimizi?
Kıyamet sonrası bir dünyada zombilerden kaçarak hayatta kalmaya çalışmak
Oyuna Jill Valentine ile başlıyoruz. Raccoon City’deyiz ve adeta kıyamet sonrası bir dünyada hayatta kalmaya çalışan az sayıda insandan biriyiz.
Tıpkı RE2 Remake’de olduğu gibi, TPS bakış açısına sahip bir oynanış söz konusu. Eski oynanış tipine kıyasla biraz daha performanslı ve modern olduğunu söyleyebiliriz.
Her ne kadar “hayatta kalma” tipinde ve yer yer gerilim – korku unsurları barındırsa da, yeni Resident Evil 3’ün orijinal oyuna kıyasla biraz daha “aksiyon oyunu” formuna büründüğünü söylemek mümkün. Bunda, orijinal oyunda yer verilen ve bulmacaların ağırlıkta olduğu sekansların bu yeni oyunda yer almayışının da payı büyük. Sadece bu da değil, orijinal oyundaki pek çok mekân kaldırılmış. Nemesis ile yaşama ihtimalimiz olan pek çok heyecanlı mücadele de yok. Ne bekliyorduk, ne bulduk… Yetkililer, bire bir RE3 Remake’i yapmak yerine, RE3’ü yeniden yorumlamayı tercih etmiş. Kendi adıma konuşmam gerekirse, üzücü bir tercih olmuş bu.
Resident Evil 3 , 3-4 saatte bitirilebiliyor, peki ya sonra?
Resident Evil 3’ün (2020) senaryo modunu 3-4 saatlik dilimde tamamlamak mümkün. Tabii bunu gerçekleştirdikten sonra senaryoyu tekrar oynayarak bu kez daha ağır hareket edebilir ve etraftaki detayları didik didik edebilirsiniz. Dediğimiz gibi Capcom, görsel detaylara gerçekten önem veriyor ve bu da çok hoş. Öte yandan, oyunun çoklu oyuncu modu da bulunmakta. Resident Evil: Resistance isimli bu mod, sizi dört kişilik bir takımın içine bırakıyor ve tehlikeli yaratıklara karşı hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Kendi adıma konuşmam gerekirse, çok da ilgi çekici gelmedi bana. Senaryo modunun daha uzun ve doyurucu olmasını isterdim.