Renault-Nissan, Clio ve LEAF için Microsoft ile anlaştı!

Renault-Nissan

Renault-Nissan İttifakı gelecek nesil Nissan LEAF elektrikli otomobilde ve mevcut beşinci nesil Renault Clio’da, Microsoft’un “Alliance Intelligent Cloud” sistemini kullanacak.

Renault-Nissan, uzun bir süredir ürettiği araçlarda Microsoft tarafından 2010 yılında geliştirilen Azure platformunu kullanıyordu. Daha sonraki yıllarda Nissan’ın otonom sürüş teknolojileri ve elektrifikasyon üzerine yoğunlaşması ile ortaya “Nissan Akıllı Mobilite” adı verilen yeni bir marka stratejisi koyması ittifakı yeni bir dijital bağlantı platformu geliştirmeye doğru itti. Bu amaçla 2016’da Nissan ve Microsoft tarafından kurulan 300 kişilik bir ekip yeni bir yazılım geliştirme çalışmalarına başladı. Fransız-Japon ittifakı, birkaç yıllık titiz bir çalışma ile “Alliance Intelligent Cloud” adı verilen yeni nesil bulut teknolojisi geliştirdi.

Microsoft’un bulut teknolojisini kullanan bu yazılım, otomobil üreticilerinin gerekli birtakım bilgileri toplayabilmesi için tüm sürücü ve araç verilerine erişime olanak tanıyor. Sistem tarafından toplanan veriler üreticilere otonom sürüş teknolojilerini geliştirmeleri için gerekli verileri sağlıyor.

Bununla birlikte toplanan ve üretilen bu bilgilerle aracın servis bakım tarihlerine kadar birçok detay hesaplanabiliyor. Daha da iyisi haritaların anlık olarak güncellendiği gerçek zamanlı navigasyon sistemi ile sürücüler alternatif güzergahlar ve trafik ışıkların süreleri hakkında bilgilendirilirken; sürücünün konumuna göre en yakın Starbucks’ı ya da yakınlardaki en ucuz akaryakıt istasyonunu tespit ediliyor ve öneriliyor.

Alliance Intelligent Cloud ile donatılmış otomobiller sahip oldukları kesintisiz internet bağlantısı ile sürücülerin akıllı telefonları ile gelişmiş uzaktan tanıma, kablosuz yazılım güncelleme ve tüm bilgi-eğlence servislerine erişimi olacak. Çok yakında sisteme Office 365 ve Microsoft’un akıllı sanal asistanı Cortana gibi başka sanal hizmetler dahil olacak. 2021 gibi de Google Maps, Google Asistan ve Google Play Store sisteme entegre edilecek.

Alliance Intelligent Cloud, Renault-Nissan modellerinin %90’ında kullanılacak!

İlk önce gelecek nesil Nissan LEAF ve mevcut beşinci nesil Renault Clio’da kullanılacak olan yeni nesil bağlantılı sistemi 2022’ye kadar Renault-Nissan üretimi otomobillerin hemen hemen tamamında kullanılacak. Bilhassa Nissan’ın akıllı mobilite stratejisi gereği üzerine gittiği bu önemli yenilik Fransız-Japon ikilisinin Avrupa’da sattığı LEAF ve Clio gibi güçlü modellerin elini daha da güçlendirecek.

Öte yandan bu yeni nesil bağlantı yazılımının üzerinde Volvo ve BMW gibi premium otomobil üreticileri de çalışıyor. Yani Fransız ve Japonlar bu işte tek değil. Ancak Microsoft’un tüm yazılım paketini ilk kez kullanan Renault ve Nissan olacak. Üstelik de Clio ve LEAF gibi ekonomi ve alt orta sınıf modellerde. Doğrusunu söylemek gerekirse bunu yapmak hiç de kolay bir iş değil.

Avrupa’da en çok satan 10 otomobil!

Renault-Nissan